Nová jazzová instrumentace Musorgského 'Obrázky z výstavy' v pátek zdarma v karlínském Studiu A

Nová jazzová instrumentace Musorgského ‚Obrázky z výstavy‘ v pátek zdarma v karlínském Studiu A

Hudební dílo Obrázky z výstavy jsou známy především ve své orchestrální úpravě od impresionisty Maurice Ravela. Původně jde však o desetidílnou klavírní suitu ruského skladatele Modesta Petroviče Musorgského, která má více přepracování. Trombonista a skladatel Jan Jirucha ml. nyní  zve na tu nejnovější reinstrumentaci, ve své úpravě pro jazzový orchestr.

Jan Jirucha zve na jazzové zpracování Musorgského (8.11.)

Musorgskij napsal toto dílo svému zesnulému příteli, výtvarníkovi Viktorovi Hartmannovi.

Po jeho smrti byla zorganizována výstava s jeho díly a většina byla v průběhu výstavy prodána. Táto výstava podnítila Musorgského k tomu, aby svému zesnulému příteli napsal i hudební památku. V jednom enormním tvořivém zápalu zkomponoval suitu Obrázky z výstavy, dokončil jí v roce 1874.

Nová jazzová instrumentace Musorgského 'Obrázky z výstavy' v pátek zdarma v karlínském Studiu A

V Jiruchově reinstrumentaci pro jazzový orchestr můžete vidět i slyšet hudebníky jako Marcel Bárta, Petr Kalfus, Miroslav Hloucal, Oskar Török, Jiří Šimek, Jaromír Honzák, Daniel Šoltis či Martin Kopřiva a další.

“Chtěl jsem napsat velkou partituru pro big band a ukázat, že toto těleso dokáže pojmout jakýkoliv hudební žánr. Svým způsobem navazuji na projekt Bigbandtronics s Edem Partikou, kde šlo o propojení taneční hudby s big bandem a elektronikou.” vysvětluje Jan Jirucha.

Tato hudební premiéra se uskuteční 8.11.2013 od 20 hodin v karlínském Studiu A v Hybešové ulici. Vstup je volný díky spoluorganizaci Českého rozhlasu a podpoře Magistrátu Hl. města Prahy a Ministerstva kultury ČR.

 

Událost na FB: https://www.facebook.com/events/460091700776819/