1.ROČNÍK FESTIVALU VOLNÉ IMPROVIZACE SE USKUTEČNÍ V KOSTELE!

V neděli 29.září se v Praze uskuteční FESTIVAL VOLNÉ IMPROVIZACE, pořádaný sdružením promotérských aktivit Stará síť na novou hudbu ve spolupráci s časopisem HisVoice. Tématem prvního ročníku je „znějící prostor“, tedy „zvuk a architektura“, v tomto případě dokonce prostor z dávných časů – jedna z nejstarších pražských sakrálních staveb, malostranský kostel Sv.Jana Křtitele Na prádle.
1.ROČNÍK FESTIVALU VOLNÉ IMPROVIZACE SE USKUTEČNÍ V KOSTELE!Jednodenní festival začíná v 16.30 a předpokládaný konec by měl nastat úderem 22.hodiny. Neobyčejným prostorem se nechá inspirovat skutečná plejáda zahraničních protagonistů volné improvizace: flétnistka Bernadette Zellinger z Vídně, kytarista Burkhard Stangl (taktéž z rakouské metropole), mexická hráčka na Paetzoldovu flétnu (což je speciální bassová příčná flétna) Angelica Castelló, francouzský klarinetista Xavier Charles, fenomenální kontrabasista George Cremaschi a perkusista Darrell Jónsson (Američané, usazení nyní v Čechách), kteří se představí v různých seskupeních s naší improvizátorskou elitou, již bezesporu představuje Pavel Zlámal (saxofony, klarinety), Matěj Kratochvíl (saxofony, fujara) a samozřejmě vůdčí duch této scény Petr Vrba (viz.https://jazzport.cz/2013/08/09/petr-vrba-hluk-vibrace-a-ruchy-jsou-take-hudba-a-jaka/).
„Zlatým hřebem“ Festivalu volné improvizace se jeví být jedinečná zvuková performance pod názvem „Psychokinéze (pro jednoho hráče, rozhraní a architekturu)“. Hlavním nástrojem jsou zde biosignály, snímané z mozku performera a přenášené přes radiové vlnění na několik rezonujících bodů, rozmístěných v prostoru. Autory a protagonisty tohoto „hudebního“ experimentu jsou Jakub Hybler (z Institutu světelného designu, spolupracoval s řadou divadelních souborů), Miloš Vojtěchovský (pedagog FAMU, Centrum audiovizuálních studií) a věhlasný americký improvizátor, skladatel, zvukový umělec Matthew Goodheart. Tento rodák ze San Francisca proslul mimochodem také jako pianista (natočil řadu alb sólového piana) a spolupracovník takových veličin z oblasti jazzu a improvisingu, jakými jsou Leo Smith, Glenn Spearman, Vladimir Tarasov, Fred Frith a Jack Wright.

 
Více informací o festivalu na http://www.skolska28.cz/page.php?event=682