Reportáž z hor, kde dávají dobrou noc vlci a jazzové hvězdy - kostelní intermezzo

Reportáž z hor, kde dávají dobrou noc vlci a jazzové hvězdy – kostelní intermezzo

V sobotu 13.července se třetí festivalový den jazzem nenaplnil až večer, ale již v poledne! V kostele v nedaleké vesnici Brebu Nou vystoupil v samostatném recitálu rumunský saxofonista (žijící však nyní ve Vídni) NICOLAS SIMION, společně s neméně známým domácím kytaristou SORINEM ROMANESCU.

Místo polední mše zněl jazz, prosycený balkánským folklórem a také duchovní vznešeností. Sakrální prostředí se pochopitelně podepsalo na jejich interpretačním uchopení nejen jazzových témat – kromě standardů (Parker, Ellington, Coltrane) zazněly skladby obou protagonistů, kompozice Floriana Lungu a „rumunského Komedy“ Jáncyho Körössy – ale též Bartókovy a Enescuovy adaptace lidové hudby převážně z transylvánských hor, odkud Simion mimochodem pochází. Nechyběl ani J.S.Bach! Zazněly salza, blues, swing, hard-bop, free-jazz, sonáta, lament i balada po balkánsku. Simion střídal tenor a sopránsaxofon. Jeho hra na tenor snese ta nejpřísnější měřítka, ale sopránka je skutečně až nadpozemská, jako by nepatřila do tohoto světa, a ve spojení s pestrou, intuitivně kongeniální kytarovou hrou Romanescua (ti dva byli snad opravdu spojeni pupeční šňůrou!) povznáší jazz na smysl lidského bytí. V okamžiku, kdy pak Simion vystoupá na kůr a začne improvizovat na původní historické varhany, aby se pak posléze linul odtud vznosný zvuk sopránky (zatímco doprovázející kytarista zůstane dole), začnete věřit v pozemský ráj a vesmírnou sílu hudby. Nutno dodat, že ony kostelní varhany pod Simionovými prsty zněly jinak vznešeně než při mších, jejich zvuk byl cítit blues a člověčinou. Jeden z mých nejsilnějších hudebních zážitků vůbec!

A ještě jedna pointa tohoto reportu se nabízí: Ráno ten den probudily tábořící jazzomily nádherné sopránsaxofonové litanie, jež se klenuly nad celým krajem. Kdosi hrál u hřbitova, který leží na kopci nad areálem. Pak jsme se dozvěděli, že to byl Nicolas Simion, který se takto připravoval na svůj koncert v kostele…

Á propos, abych nezapomněl: Tento výjimečný umělec mi po koncertě poskytl exkluzivní rozhovor, který zde na jazzportu také brzy najdete!