Čtyři barevné dny zaplnily Ostravu
Martin Žatečka

Čtyři barevné dny zaplnily Ostravu

Festival Colours of Ostrava se odehrával již druhým rokem v industriálním areálu Dolních Vítkovic. Diváci se tudíž neustále nacházeli v prostorách starých továren. Letošní 12. ročník festivalu přilákal více než 33 000 diváků během 4 dní (18. – 21.7 2013). Je to dokonce více než loni! Přispělo tomu určitě i počasí, které bylo po všechny dny slunečné. Pár metrů od areálu se nacházel oplocený kemp s veškerým servisem – WC, sprchy apod. Stanové městečko se již během prvního dne rozrostlo na zaregistrovaných 1267 stanů!

Mezi železnými a betonovými monstry vyrostlo během několika dní téměř 10 pódií. Diváci měli bohatý výběr programu, který se odehrával na 12 různých místech. Na výběr byly nejen koncerty, ale také divadla, workshopy, filmy, diskuse, DJs atd. V Ostravě vystoupilo přes 100 kapel, z nichž více než polovina byla ze zahraničí.Lidé, kteří si nekoupili lístek, se mohli účastnit alespoň programu, který probíhal v ulicích Ostravy.

Jedinou změnou v programu byl koncert skupiny Skip The Use, který se neuskutečnil z důvodu nemoci, ale kapela přislíbila svoji účast na festivalu příští rok. Místo nich vystoupili Movits!, kteří zaplavili publikum hip hop swingem. Téměř nikdo nezůstal v klidu, jelikož Švédové byli nabití energií a ta se přenášela na diváky!

Již ve čtvrtek večer vystupovala jedna z hlavních hvězd festivalu Sigur Rós! Tato chlapecká postrocková kapela pochází z Islandu. Jejich emotivní hudba zasáhla několik tisíc diváků. Hudební symfonie, připomínající výbuchy vulkánů a všelijaké jiné přírodní úkazy, vás zanesou až do vesmíru! A také do lidského nitra…
První večer zakončila energickou show skupina Irie Révoltés z Německa.

V pátek 19.7. si diváci mohli poslechnout krásný hlas izraelského zpěváka Asafa Avidana. Jeho koncert přilákal několik set diváků a opravdu bylo na co koukat! Na stejném pódiu ho vystřídal Damien Rice, zpěvák z Irska, se svými melancholickými písněmi a baladami. Během předposlední písně vybral jednu z divaček, se kterou vypil lahev vína během 5 minut před zraky diváků a poté zazpíval píseň Cheers Darlin‘. Druhý den festivalu zakončil program Woodkid, který rozproudil krev v žilách tisícům diváků, doprovázen elektricko-akustickou hudbou. Tento tvůrce vizuálně sugestivních klipů do České republiky zavítal z Francie a přivezl skvělou show!

V sobotu o půlnoci na Colours vystoupila kapela The XX! Britské trio, oceněné Mercury Prize, přivezlo podmanivý dream pop. Jejich snivé skladby si získávají stále větší oblibu fanoušků i médií.

Poslední den festivalu se nám představila Rokia Traoré, umělkyně z Mali, která do Ostravy přivezla moderní africkou hudbu. A dále americký písničkář Devendra Banhart, jenž je vůdčí postavou freak-folku.

Mimo hudebního programu mohli diváci zhlédnout několik představení, např. PaS de Theatre/Cooltour Ostrava, Kabaret Zajíc v pytli nebo VerTeDance & Zrní, kteří přijeli do Ostravy s představením Kolik váží vaše touha? Taneční výkony a na živo hrající kapela, to vše vytvářelo působivý zážitek! Do Ostravy zavítalo také divadlo Husa na provázku z Brna s Baladou pro banditu, která patří k jejich repertoáru již sedmým rokem. Hráli v desetkrát větším prostoru a pro mnohem více diváků, než jsou zvyklí, a proto byli herci nervózní, jak prozradil režisér Vladimír Morávek, ale zvládli to na výbornou. Svědčí o tom mimo jiné „standing ovation“, který následoval po skončení produkce.

Vystoupili zde samozřejmě i čeští interpreti. Mohli jste si poslechnout Markétu Irglovou, Xindla X, Anetu Langerovou, Radůzu, Zrní nebo Pražský výběr, kteří zakončovali druhý den festivalu.Na festivalu vystoupili i The Tap Tap, skupina ve které hrají převážně handicapovaní studenti. Třetí den se nám představili také Charlie Straight, jedni z hlavních tahounů na programu festivalu v ulicích. Tato čtyřčlenná kapela z Třince ukázala, že ocenění za Skladbu roku (Coco) získali po právu! Poslední den festivalu, v neděli odpoledne, vystoupil Vojtěch Dyk & B-Side Band. Pan Dyk opět předvedl, že umí výborně pracovat s hlasem! Po několika písničkách se odběhl převléci a na pódium se vrátil, ke všeobecnému překvapení, v tříčtvrtečních riflových kalhotách, modrém tričku a bos!:)

Závěrečné vystoupení na festivalu Colours of Ostrava 2013 patřilo Jamiemu Cullumovi! Britský zpěvák a klavírista předvedl skvělou show! Skákal po klavíru, třískal do něj, předvedl beatbox a to vše udělalo z vystoupení tohoto skřítkovského jazzmana zábavnou performanci! V poslední písni se k Jamiemu přidaly tisíce lidí, aby s ním zpívali jako jeden muž, rspektive člověk, jednoduchý refrén. Běhal z toho mráz po zádech! Jamie byl ta tzv. třešnička na dortu!

Sice Colours mnohdy dostávají podobu lunaparku, a je také co do pěší vytrvalosti dost náročný, ale každopádně se umělecky opět mimořádně vybarvil…

foto: Martin Žatečka