Summit trumpetistů jako jazzové puzzle

Summit trumpetistů jako jazzové puzzle

V klubu Satchmo, v podstatě jediném jazzovém klubu v Hradci Králové, vystoupila 15.května jedna z nejznámějších domácích formací PUZZLE JAZZ. Hrají v ní zkušení muzikanti z hradeckých big bandů, a to již od roku 1993, kdy kapelu založil pianista Jiří Pavlík. Na svém kontě mají tři CD, to z roku 2009 natočené dokonce s Lacem Déczim, v roce 2005 otevírali hlavní koncert festivalu Jazz Goes To Town.

Summit trumpetistů jako jazzové puzzleV současnosti vedle zakladatele a lídra sestavu doplňují bubeník Jiří Haken, saxofonista Petr Vinklář, baskytarista Jan Knoulich a trumpetista Radek Círman. Klub Satchmo je vlastně jejich domovská scéna, vystupují zde pravidelně. A zatímco při jejich poslední produkci byl kladen důraz na saxofon, nyní přišli na řadu trumpetisté, pochopitelně nikoli pouze kmenový hráč na tento nástroj, ale hned dalších osm trumpetistů! Na pódiu se tak v jednu chvíli sešli snad všichni výborní jazzoví trumpetisté z Hradce Králové: Libor Konečný, Ivo Mazánik, Leoš Chrudimský, Petr Dřevo, Jan Svoboda, Bohumil Kubík, Aleš Mencák, Jiří Plášil a Radek Círman. Stalo se tak při úžasné interpretaci kompozice Jaromíra Hniličky „Dream“.

Zazněly také známé standardy, jako např. „Black Orpheus“, „Satin Doll“, „Take the A Train“ či „New Bossa Nova“, v nichž kapela témata využila k nepřetržité improvizační jízdě s vklady střídajících se trumpetistů, ale nad všemi vysoko čněl Radek Círman, především jeho křídlovka – takovou eleganci a zároveň sytý a emočně bohatý tón jsem slyšel v našich luzích a hájích snad jen u Miroslava Hloucala. Musím se také zmínit o vynikajícím a naplno „zažraném“ výkonu pianisty Jiřího Pavlíka, jenž je typem neumdlévajícího tahouna, také saxofonista Petr Vinklář vystřihl několik parádních sól. Jejich projev je pochopitelně sycen swingem big bandů, v nichž všichni hrají, ale jejich srdce je evidentně táhne k modernějším podobám jazzu, počínaje be-bopem, přes latino-jazz k west-coastu. Síla jejich hudby je ve schopnosti na pódiu se odvázat a dát do hry všechno, v improvizacích mnohdy až na hranici vlastních schopností. Jejich koncerty jsou vlastně dravými jam-sessions, jež jsou solí jazzu.

Nejbližším dalším koncertem v klubu Satchmo bude 25.května, tentokrát ve znamení klasického jazzu, a to díky souboru ZELENÁ SEDMA. V prostorách klubu navíc visí velkoformátové fotografie jednoho z našich nejlepších jazzových fotografů PATRICKA MARKA. Objektiv jeho fotoaparátu a hlavně jeho oči a srdce zachytily v jedinečných okamžicích takové velikány, jako Truffaz, Shorter, Watson, Medeski, Palmieri…Další pádný důvod k návštěvě!