V PALÁCI AKROPOLIS VYSTOUPÍ DOOM JAZZOVÍ HROBNÍCI BOHREN & DER CLUB OF GORE

V PALÁCI AKROPOLIS VYSTOUPÍ DOOM JAZZOVÍ HROBNÍCI BOHREN & DER CLUB OF GORE

V PALÁCI AKROPOLIS VYSTOUPÍ DOOM JAZZOVÍ HROBNÍCI BOHREN & DER CLUB OF GOREV pátek 15.března vystoupí u nás poprvé, a to v pražském Paláci Akropolis, legendární německá doom jazzová skupina BOHREN & DER CLUB OF GORE. Role předskokana se ujme americký ambient-popový projekt ARMS AND SLEEPERS.

Kapela BOHREN & DER CLUB OF GORE vystoupí v sestavě: Thorsten Benning (bicí), Robin Rodenberg (bass), Morten Gass (varhany, vocoder, kytara, synthesizer, mellotron) a Christoph Clöser (saxofon, Fender Rhodes, piano, vibrafon). V tomto složení spolu hrají již od roku 1997. Hudba tohoto výjimečného souboru lze obtížně uchopit, ale kdo někdy „ujížděl“ na Lynchově seriálu Městečko Twin Peaks, bude se cítit jako doma! Hudba těchto temných „zvěrozvěstů“ vzešla z návštěvy skladatelské dílny Angela Badalamentiho, když tam zrovna vstali z mrtvých Black Sabbath v nejlepších letech a mocně se nadechli mrtvolného pachu Autopsy, přičemž Gerry Mulligan jim při tom hrál tu nejněžnější jazzovou baladu a Brianovi Eno se podařilo zvukově zaznamenat vůni noci. A všichni společně by to sejšn zakončili sledováním černobílého noir filmu.

V hudbě Bohren & der Club Of Gore se snoubí katatonická něha s pekelným žárem, neodolatelná estetika strohosti s noční městskou scenérií postrádající byť jeden jediný náznak člověčiny, neskutečně pomalý rytmus s dusným saxofonovým odérem, nenapodobitelný zvuk piana či varhan s opiovým světem zatracení, dlouhý ponorný polibek lásky s kovovou příchutí zlověstného arzenálu střelných zbraní, jako tomu je na obalu jejich přelomového alba „Sunset Mission“ z roku 2000. Počátky kapely spadají do roku 1988, kdy se v Mülheimu nad Rýnem sešli Thorsten Benning, Robin Rodenberg, Reiner Henseleit a Morten Gass a založili soubor Bohren (což značí „vrtání“). Znali se již ze školy a se společných poslechů především extremních odnoží metalové hudby. Posléze se nechali inspirovat výhradně instrumentální holandskou skupinou The Gore (což značí „kaluž krve“ či „krvavou scénu“) a od roku 1993 existují pod současným názvem. Sami pak charakterizovali svou hudbu jako „doom ridden jazz“. V roce 1997 odešel kytarista Reiner Henseleit a nahradil ho Christoph Clöser, skladatel, pianista a saxofonista z Kolína nad Rýnem, který vtiskl kapele onen jedinečný, dnes tolik obdivovaný zvuk. V tomto složení skupina vystupuje dodnes. Poprvé takto posluchače uhranula albem „Sunset Mission“ z roku 2000, aby pak jejich sound naplno rozkvetl na ještě temnějším „Black Earth“ o dva roky později.

 

Tři roky nato přichází deska „Dolores“, tentokrát nikoli na domácím labelu, ale díky prestižní belgické značce PIAS, a umisťuje se podle internetových hudebních kritiků v první padesátce alb roku 2008! Zatím posledním albovým počinem kapely Bohren & der Club Of Gore je titul „Beileid“ z roku 2011.

Obsahuje pouhé 3 kompozice (na ploše 37 minut), včetně coververze metalové pecky „Catch My Heart“ z repertoáru Warlocks (z alba „Hellbound“ z roku 1985 tehdy ještě s mladičkou a začínající zpěvačkou Doro, pozdější metalovou divou č.1). Tohoto vokálního partu se ujal, a to je další přelom v tvorbě skupiny, hostující Mike Patton, bývalý frontman Faith No More!   Ten bude s největší pravděpodobností v Paláci Akropolis chybět a dá se také předpokládat, že skupina nesáhne jen po posledních autorských kompozicích, když zavítá do Česka zcela poprvé, ale představí se s tím nejlepším ve skutečně reprezentativním profilu, a doufejme, že také v dobré formě.