Jazz na Hradě: Vitouš / Garbarek / Gurtu > SOUTĚŽ O 4 VSTUPY
Jan Garbarek

Jazz na Hradě: Vitouš / Garbarek / Gurtu > SOUTĚŽ O 4 VSTUPY

Jazz na Hradě: Vitouš / Garbarek / Gurtu > SOUTĚŽ O 4 VSTUPY

Legendární kontrabasista, skladatel a inovátor hudby Miroslav Vitouš, spoluzakladatel slavné skupiny The Weather Report, představí na Hradě trio sestavené mimořádně pro tento koncert.
Spolu s ním vystoupí u nás populární norský saxofonista Jan Garbarek (naposledy s ním spojený nezapomenutelný zážitek kvůli ne příliš zdařilé akustice v Národním památníku na Vítkově) a Trilok Gurtu, geniální čaroděj hry na bicí.
Čtyři soutěžící mají šanci vyhrát 1x vstup a podívat se 18.2. do Španělského sálu Pražského hradu.
Soutěžní otázky zní:
S jakým významným hudebním vydavatelstvím je spojován Jan Garbarek? Kolik alb pod tímto vydavatelstvím vydal a které je poslední?
Odpovědi posílejte do 11.2. na email: eva@jazzport.cz, výherce budeme informovat emailem.
Kontrabasista a skladatel Miroslav Vitouš (ročník 1947) je jednou z ústředních osobností jazzové historie. Před svým nedávným návratem do Evropy byl profesorem a ředitelem jazzového oddělení New England Conservatory v Bostonu. Je rovněž vyhledávaným partnerem elity post-bopových sólistů jako Johna Surmana nebo Chicka Corey a v odborných anketách si udržuje přední místo mezi špičkovými světovými jazzovými basisty.  Norský saxofonista a skladatel Jan Garbarek (rovněž ročník 1947) je špičkovým představitelem současného jazzu. Například jeho nahrávky s Keithem Jarrettem představují ideál evropsky zamyšlené hudby s rozhodujícím podílem improvizace. Triloka Gurtu (narozeného v roce 1952 v Bombaji) kritika charakterizuje jako hudebníka s otevřenou myslí, která obsáhne jazz, indickou klasiku i abstraktní improvizaci. Gurtu je mnohonásobným držitelem ocenění Best Percussionist časopisu Down Beat.

Více na www.jazznahrade.cz