ROLLER TRIO: BRITSKÁ ERUPCE ROKU!

Formát jazzového tria zažívá v současném jazzu renesanci. Již to však nejsou ona komorní klavírní tria a´la Bill Evans nebo Keith Jarrett, ale zhusta pořádně divoké trojlístky, často bez výrazně harmonického piana, zato se saxem a kytarou, kde kytara dílem supluje basu a s bicími tvoří kompaktní polyrytmickou strukturu, dílem zahušťuje celkový sound a v sólech drtí a válcuje. A Velká Británie není výjimkou.

ROLLER TRIO z Leedsu je takovým typem tria. Saxofonista James Mainwaring, kytarista Luke Wytner a bubeník Luke ReddikWilliams získali dokonce se svým debutovým albem „Trio-O“ v prestižních Mercury Music Awards ocenění Jazzová deska roku a byli zároveň nominováni na „Nejlepší jazzový počin“ v Mobo Awards, udělované od roku 1996 nejvýraznějším britským talentům s přihlédnutím na hudebníky černé pleti.

Roller Trio - R-O-R'

Trio nehraje ani tak agresivně, jak by se mohlo zdát, spíše nápaditě variuje paletu jazzového výraziva v plné její šíři, přičemž nezavrhuje ani jazz klasický a „staromódní“ melodie. Dokáží vytvářet modální plochy třeba s příchutěmi indické hudby či latiny, stejně jako tónová zemětřesení s patřičně „výživnými“ erupcemi. Ze středních temp vystřelí nenásilně k rockové jízdě a zpět, přičemž saxofonista zahraje nádherný tón, jenž potěší i nejzavilejšího posluchače klasického jazzu, náhle ho „zpitvoří“ elektronikou, zatímco kytarista modifikuje zvuk svého nástroje v loopy a drony.
Pro příští rok Roller Trio plánuje velké jarní turné především po Velké Británii, zaskočí si ale také do Turecka a Německa. Snad potom navštíví i srdce Evropy…