Jiří Stivín slaví 70. narozeniny

Jiří Stivín slaví 70. narozeniny

Je tomu již 70 let, co se narodil Jiří Stivín, všestranný jazzový hudebník, multiinstrumentalista, skladatel a pedagog. Přijďte k nám společně oslavit narozeniny této české jazzové legendy a ikony zobcové flétny.

Připravili jsme pro Vás tři unikátní koncerty, během kterých se Jiří Stivín představí nejen Sám se svým stínem, ale doprovodí jej i další mistři českého jazzu – Emil Viklický, Karel Růžička, Josef Vejvoda a jiní. Každý z koncertů svojí jedinečností přinese neopakovatelný hudební zážitek a unikátní pohled na tvorbu Jiřího Stivína od jeho začátků, přes čistě sólovou tvorbu až ke spolupráci s mladou generací jazzových hudebníků. Samozřejmě ho uvidíte i spolu s Jaroslavem Šindlerem v čele jeho skvělé kapely Co Jazz Quartet.

Tato netradiční událost se koná v prostorách legendárního klubu Reduta od 21. do 23. listopadu, vždy od 21:30 hodin. Přijďte si vychutnat tvorbu geniálního umělce a zažít neopakovatelnou atmosféru do místa, které důvěrně zná Jiřího Stivína už téměř 55 let.

 

Studoval kameru na FAMU, ale po absolutoriu se věnoval výhradně hudbě. Jeho hudební projev charakterizuje nespoutanost, improvizace, časté přecházení mezi jednotlivými hudebními styly. Vystupoval v rockové kapele Sputnici, byl členem činoherního souboru hudebního divadla v Karlíně. Jeho hlavním oborem je však jazz. Spolu s Martinem Kratochvílem založil v šedesátých letech soubor Jazz Q. V rámci ročního pobytu v Londýně studoval Královskou hudební akademii. Po návratu do Československa založil soubor Stivín & Co. Jazz Systém. V letech 1970 – 73 účinkoval jako člen, sólista a v nakonec i dirigent činoherního orchestru Národního divadla v Praze.

Jiří Stivín slaví 70. narozeniny

Později utvořil s Rudolfem Daškem uskupení System Tandem, které se setkalo s velkým úspěchem jak u posluchačů tak u odborné veřejnosti na mnoha předních evropských jazzových festivalech. V osmdesátých letech působil především jako sólista účastnící se mnoha vlastních i cizích hudebních projektů. Jeho dvojalbum Výlety bylo v roce 1981 zařazeno mezi nejpozoruhodnější evropské jazzové projekty roku. Od poloviny osmdesátých let také pedagogicky působí na Pražské konzervatoři, kde vyučuje hru na flétnu. Na Jazztage Leverkusen ’86 Stivín přišel s vlastním Workshop Band a další s Günther „Baby“ Sommer, Theo Jörgensmann a Barre Phillips. Věnoval se i tvorbě hudby pro film a divadlo. 28.10.2007 mu prezident ČR Václav Klaus udělil Státní vyznamenání Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění.