V Redutě se utkali mladé kapely ve finále CZECH JAZZ CONTEST 2012

V Redutě se utkali mladé kapely ve finále CZECH JAZZ CONTEST 2012

V sobotním finále CZECH JAZZ CONTEST 2012, kterou pořádal Reduta Jazz Club Praha a Česká Jazzová Společnost za podpory Hlavního města Prahy, se představilo pět kapel – JAN STEINSDORFER TRIO, JAN FEČO QUARTET, BIGBAND ZUŠ LIBEREC, KIKINA B a „divoká karta“ PITCH BENDER. Kapely postoupily po čtyřech semifinálových kolech, kde se předvedlo ve čtyřech týdnech 16 kapel. Různé hudební styly kapel nabízely neopakovatelnou nálož energického jazzu.

Pianista Jan Steinsdorfer zahrál několik svých skladeb sdružených ve suitu a dva standardy (Cole Porterovu „I love you“ a „But Not For Me“ od Iry a George Gershwina). S kontrabasistou Matějem Černým a bubeníkem Dušanem Černákem vytvářeli hudbu vzdávající hold velikánům klavírních trií jako jsou Keith Jarrett, Bred Mehldau, Bobo Stenson a započali jazzový večer podpořený zaplněnou Redutou.

Jan Fečo Quartet převzal jazzovou štafetu hard-bopovou jízdou s osobitými aranžemi „Night in Tunisia“ a svých vlastních kompozic odkazující na vlivy Juliana Cannonballa Adderleyho, Charlieho Bird Parkera, Kennyho Garretta či Roy Hargrovea. Pianista Dominik Klempár, basista Matěj Černý a Oliver Lipenský za bicími tvořili neutuchající motor pro přesné frázování alt saxofonu Jana Feča.

janfecoq

Po krátké pauze, která byla potřeba na přestavbu pro největší těleso večera, začal funk/soulovou skladbou Freddieho Hubbarda „Red Clay“ Bigband ZUŠ Liberec pod vedením Rudolfa Mihulky. Jednotlivé sekce bigbandu hrály v náročných aranžích jako jeden člověk. Zazněly skladby Wayne Shortera „Speak No Evil“ , „Superstition“ Stevie Wondera a několik dalších. Představilo se několik sólistů, kterým ovšem vévodila skvělá zpěvačka Nikol Pialová. Bigband předznamenal přechod večera do oblasti fusion, funku a groovu.

bigbandzusliberec_3misto

Následovala totiž “Kikina B” ve složení Kristýna Bártová (klávesy), Tomáš Fuchs (kytara), Zbyněk Polívka (tenor sax), Martin Linhart (bicí) a Matěj Havlíček (baskytara). Všechny skladby byly původní blížící se Electric Bandu Chicka Corey. Nezlomný groove se tak jako jeho předchůdci z Liberce dostal ocenění v podobě přídavku skladbou „Armageddon Blues“ Garyho Willise.

Finálové jazzové hody uzavírala kolem půlnoci Divoká karta Pitch Bender. Soul-jazzové formaci vévodila slovenská zpěvačka Sisa Fehérová, též autorka textů písní. Kapelu vede pianistka a autorka většiny skladeb Iva Korgerová, dále Zbyněk Polívka (tenor saxofon), Dan Hasalík (kytara), Matěj Havlíček (baskytara) a Oliver Lipenský (bicí). Jejich vystoupení se opět neobešlo bez přídavku a vřící Reduty.

pitchbender

Do poroty tentokrát zasedli na grammy nominovaný newyorský pianista a hammondista Brian Charette, pianista Emil Viklický, basista Josef Fečo, kytarista Adam Tvrdý a saxofonista Ondřej Štveráček.

Po těžkém rozhodování nakonec porota udělila 1.cenu pro Jan Fečo Quartet, 2.cenu získal Pitch Bender a 3.cenu Bigband ZUŠ Liberec. Cenu za nejlepší sólový výkon získal 17ti-letý klavírista Dominik Klempár (Jan Fečo Q.), Cenu za nejlepší kompozici obdržel Tomáš Fuchs za skladbu „Horská“ (Kikina B) . Hlasování o diváckou cenu, které probíhalo po celou dobu Czech Jazz Contest na internetu vyhrála kapela „Behind the Door“. Celým večerem provázeli a moderovali americká zpěvačka Kaia Brown a saxofonista Ondřej Štveráček.

predavani

Skvělou atmosféru tvořili také hosté všech národností a všech věkových kategorií. V Redutě se dále můžete těšit na koncerty členů poroty Czech Jazz Contest a jejich hosty, které proběhnou již tento víkend. Více na www.redutajazzclub.cz.