Brazilská kráska CéU v Praze & soutěž o 2×2 vstupy

Brazílie je pověstná éterickými, ale přitom silně expresivními a výsostně muzikálními ženskými hlasy. Mezi jeden takový hlas můžeme zařadit i zpěvačku CéU, vlastním jménem Maria do Céu Whitaker Poças ze Sao Paula. Zpěvačka se inspiruje především hudbou s kořeny v Africe – jazzem, reggae i nigerijským afrobeatem. K éterickému, hluboce expresivnímu, sluncem prozářenému zpěvu přidává elektroniku a reggae, aranžmá jsou mistrovským dílem v umění dosáhnout maximálního účinku pouhým náznakem.

ceu

Zpěvačka získala nominace jak na ceny Grammy, tak i na jejich paralelu Latin Grammy. Zatím největším zlomem v její kariéře bylo druhé album Vagarosa z roku 2009, právem označované za nejlepší brazilskou nahrávku roku, které elegantně spojuje akustické nástroje s elektronikou – a zpěvačku rázem vyneslo mezi nejžádanější brazilské umělce v cizině. Pokud někteří album označovali za nejlepší brazilskou nahrávku roku, bylo to zcela na místě, neboť aranžmá jsou mistrovským dílem a nahrávky mají velmi intimní zvuk se spoustou kouzelných detailů. Když zpěvačka vystupovala v Anglii, britské deníky o ní psaly v superlativech, aniž by komukoli vadilo, že zpívá především v brazilské portugalštině. Jedinou výjimkou alba je anglicky zpívaná skladba Papa, z níž slyšíme lehkou ozvěnu Boba Marleyho. CéU na albu doprovázela brazilská elita, včetně rytmiky průkopnické skupiny Nação Zumbi.

V roce 2010 ji elitní jazzový pianista Herbie Hancock přizval na své album The Imagine Project, věnovaném odkazu Johna Lennona, spolu s Jeff Beckem, Anoushkou Shankar a dalšími umělci. Brazilská hudba je u nás zatím téměř neznámá a koncert CéU, která v Praze představí své nové album Caravana Sereia Bloom, je unikátní příležitostí se s živou brazilskou hudbou seznámit. Koncert se koná 3.4. 2012 v Paláci Akropolis.

Soutěžíme o 2×2 vstupy!

Kolik nominací na latin grammy získala?

Herbie Hancock má na svém kontě mnoho nahrávek, jak se jmenuje ta poslední? Uveďte název a rok vydání tohoto CD.

Na odpovědi se těšíme na emailu eva@jazzport.cz.

Soutěž končí 29.3. , výherce budeme kontaktovat emailem.

[TINY-CONTACT-FORM]