V pražském Jazz Time v květnu vystoupí Markovič Gipsy Groove

Markovič Gipsy Groove, dříve znám jako Gulo Čar Rhytm, má zvláštní místo v seznamu koncertních projektů jazzmana Štěpána Markoviče. Jejich společné muzicírování bylo původně „krokem do neznáma“. I přesto se projekt ve sledovanosti odborníků ocitl okamžitě na velmi viditelných příčkách.

Kapelu tvoří zakládající členové oblíbené romské funky soul kapely Gulo Čar, která svou muzikálností uchvátila posluchače i například v roli předkapely legendy Jamese Browna. Mezi výrazné počiny Gulo Čar patří i spolupráce s Dougem Wimbishem; jejich společné album získalo v roce 2003 cenu Anděl za nejlepší desku v kategorii world music.

V pražském Jazz Time v květnu vystoupí Markovič Gipsy Groove

Štěpán Markovič patří k nejvýraznějším osobnostem tuzemské jazzové scény. Doprovázel neuvěřitelnou řadu českých i zahraničních hvězd. Nelze nezmínit jeho spolupráci s Ray Charlesem či Lizou Minnelli; natočil desku s Billem Clintonem. Jeho projekt „Markovič Gipsy Groove“ přináší konkrétní představu o excelentním citu jazzmana pro spojování rozdílných hudebních žánrů. V říjnu 2011 proběhl na Pražském hradě křest první společné desky „Markovič Gulo Čar Rhytm“. Kmotrem alba se stal prezident Václav Klaus.

V současné době kapela Gipsy Groove připravuje další desku ve studiu Sono Records. V létě loňského roku tento hudební projekt ohromil na prvním ročníku South Bohemia Jazz Festu, kde kapela uváděla spolu s Karlem Rodenem slavnou jazzovou zpěvačku Minu Agossi.

Pražský koncert v největším jazzovém clubu v centru je naplánován na pátek 4.5.2012 od 22,00 hodin. Detailnější informace o koncertě naleznete na stránkách pořadatele (www.lachout.com).

  • Obsazení :
  • Štěpán Markovič (saxofon),
  • Pavel Dirda (klávesy)
  • Ladislav Richter (kytara)
  • Vladimír Dirda (baskytara)
  • Pogo (bicí)