Libor Šmoldas vydává nové album nahrané v rámci turné po USA

Libor Šmoldas vydává nové album nahrané v rámci turné po USA

Neobvykle na přestupný rok vydává přední český jazzový kytarista a skladatel Libor Šmoldas se svým kvartetem třetí řadové album s názvem „18 Days. 2000 Miles.“, které vychází na novém jazzovém labelu NEW PORT LINE. Album bylo pořízeno na konci jejich amerického turné, které proběhlo na jaře loňského roku v průběhu 18 dní a během něhož kapela ujela více než 2000 mil po východním pobřeží USA.

smoldasU našich jazzových interpretů se z hlediska rozsahu tohoto turné jedná o první vlaštovku. Nahrávky byly pořízeny ve výborně vybaveném studiu na univerzitě WCU v Severní Karolíně, která je vyhlášená výborným program pro studiové inženýry. Kapela hraje dnes již v ukázkově sehraném muzikantském obsazení, které se v posledních letech již ustálilo a tak ve stejném složení byla nahrána i tato deska – vedle kytaristy Libora Šmoldase na nahrávce účinkují naši přední hráči mladší jazzové generace, konkrétně je to kontrabasista Josef Fečo, pianista Petr Beneš a bubeník Tomáš Hobzek. Tato mimořádná kapela v posledních letech přitahuje stále větší množství mladých posluchačů k jazzu a byla v našich končinách také první, která nabídla svým posluchačům svoji předchozí živou nahrávku z pražského klubu Jazz Dock volně ke stažení. Nové album je převážně autorské, složené ze Šmoldasových skladeb, které jsou doplněny o jednu skladbu bubeníka Hobzeka a také kontrabasisty Feča, dále je zde použit standard „Israel“ z pera Johna Carisiho a „It Could Happen“ od Jimmyho Van Heusena. Desku uzavírá jako bonus track dnes již klasický jazzový hit „Moanin“ od Bobbyho Timmonse, které kapela nahrála živě při svém společném vystoupení na festivalu WCU dohromady s legendárním saxofonistou Bobby Watsonem, který ji hrával s legendárními Jazz Messengers.

Album bylo nahráno během jednoho nahrávacího dne. Jedná se o nahrávku upřímnou, s moderní přístupem, zároveň je z ní však cítit respekt k odkazu moderního jazzu. O výbornou zvukovou podobu alba, které celé vzniklo v USA, se postaral zvukový mistr Dan Gonko z WCU, který provedl i smíchání desky. Master z pásu provedl Pavel Wlosok ve studiu „SonicADventures“, který je zároveň podepsán nejenom pod závěrečným bonusem desky jako zvukový mistr, ale též i pod jeho mixem. Pod produkcí desky jsou podepsáni Libor Šmoldas a Petr Marek.

Vizuální stránka desky je odkazem k zmíněné tradici moderního jazzu, i když je pojata v moderním retro stylu. Fotografiemi desku doprovodil talentovaný Alexander Dobrovodský, který studoval fotografii na univerzitě v Pittsburghu a autorem grafického návrhu bookletu je Lucie Komárková ze zajímavého grafického ateliéru Lucy&Lucy.
Nahrávka vznikla za laskavého přispění sponzorů, jmenovitě jimi byly společnosti ADVAL, Polabská stavební, Formplast Purkert, SATPO, Adastra, Elektrodesign, Neoluxor a Univent. Dále vznik nahrávky umožnili také České centrum v New Yorku a Western Carolina University (WCU).

Album „18 Days. 2000 Miles,“ bylo vydáno dne 29.2.2012 a pokřtěno v Praze ve stejný den v klubu Jazz Dock v Praze (www.jazzdock.cz) a roli kmotra alba přijala paní Halina Pavlowská.

  • Obsazení:
  • Libor Šmoldas
  • Petr Beneš (p)
  • Josef Fečo (b)
  • Tomáš Hobzek (dr)
  • Skladby:
  • One for Wes Montgomery (Libor Šmoldas)
  • Israel (John Carisi)
  • Humblebee dance (Tomáš Hobzek)
  • Lenka (Josef Fečo)
  • Mike’s bike (Libor Šmoldas)
  • Not a jazz Tune (Libor Šmoldas)
  • It could happen To You (Jimmy Van Heusen)
  • Moanin (Bobby Timmons) – bonus track (live)