Tingvall trio přijede poprvé do Prahy

Trio založené švédským pianistou a skladatelem Martinem Tingvallem v 2003 se za poslední dva roky propracovalo na samý vrchol mladé evropské jazzové scény. Prosadili se mezi skupinami, které se nebojí hrát jazz a současně využívat prostředky populární hudby. V 2006 vydali debutové CD „Skagerrak“ a v následujícím roce přidali „Norr“ s nímž se dostali mezi německou jazzovou elitu. Trio se totiž sestává kromě Martina ještě z kubánského kontrabasisty Omara Rodrigueze Calvo a z německého bubeníka Jürgena Spiegela.

Tingvall trio přijede poprvé do Prahy

Pro svou nespoutanou energii a průzračnost hudby bývá soubor nezřídka srovnávám s legendárními E.S.T. V první řadě se ale vyznačuje úžasným fungováním souboru, s nímž klavírista Tingvall dokáže zastavit čas a pokaždé znovu jak na horské dráze podniknout jízdu od poezie k velkému flámu, za podpory nezkrotné rytmické sekce.

Martin Tingvall „jede jak dobře promazaný motor Formule jedna“ (Finance Week, Jižní Afrika) a stojí za všemi skladbami tria. Jsou to melodie tak krásné, že by byly sotva uvěřitelné, nebýt jejich skvostného střídání s výbušnými záblesky energie, které se v jazzrocku tak báječně prolínají. Na rozdíl od E.S.T. využívá Tingvall Trio k vytvoření vlastního nezaměnitelného zvuku originální akustické prostředky. Hudba tria dává téměř nepřetržitě vznikat obrazům, ať už jsou to skandinávské krajiny ponořené do mlhy, vlny tříštící se v napěněném příboji či podobné výjevy.

Mezinárodního úspěchu se dočkali s vydáním alba „Vattensaga“ v 2009.
S novinkou „Vägen“ (Cesta) momentálně okupují 1.místo německých jazzových žebříčků.
Úvodní skladba „Sevilla“ je plodem loňského intenzivního španělského turné.

„Shejk Schröder“ by snadno mohl podbarvit závod velbloudů. Melodie „Vägen“ je jednou z těch skladeb, v nichž skutečně slyšíte šustění hvězdného prachu. Emoce mohutně rozněcuje i „Den Ensamme Mannen“ (Samotář), která vznikla po přečetní románu švédského spisovatele Hakana Nessera.

Tuto čerstvou nahrávku, nahrávanou v květnu v italském Udine, teď přijedou představit i do Prahy.
Koncert se bude konat 8.listopadu v pražském klubu Jazz Time. Více info i vstupenky lze získat na stránkách pjmusic.cz. Ukázky z alba pak najdete na www.tingvall-trio.de/vaegen.

Petr Vlasák