Podzim v kavárně Potrvá zaujme projekty Improvising (ob)sessions a Band+1

Program Potrvá přinese i dánského basistu Bo Stiefa nebo slovinského saxofonistu Jure Pukla. Dejvická kavárna Potrvá se širokým kulturním programem má od září v programu dvě série netradičních jazzových koncertů. Jazzu budou patřit dvě soboty do měsíce.

Improvizační večery s názvem „Improvising (ob)sessions“, které vede saxofonista Marcel Bárta a/nebo kytarista Petr Zelenka vždy s různými zajímavými hosty, se konají každou první sobotu v měsíci.

V sobotu 3. září diváky do neprobádaného hudebního světa zavede Petr Zelenka s holandským multiinstrumentalistem Cyrillem Oswaldem se společným projektem Wizzards of OZ. Půjde o kombinaci improvizace, kreativních akustických zvukových ploch, elektronických efektů a šamanských vlivů. Jako speciální host vystoupí Ivan Boreš na čtvrttónovou a akustickou kytaru. Pro úplnost dodejme, že vstup na tyto improvizační „posedlosti“ je zdarma.

„Pilotní“ koncert se konal 25.6.2011 a Petr Zelenka k němu napsal:

„Kytarista Petr Zelenka, flétnista Rodrigo Parejo, saxofonista Marcel Bárta, kontrabasista Vlado Micenko a bubeník Tomáš Hobzek se sejdou, aby společně prozkoumali zvukový vesmír vyvěrající z přítomného okamžiku. Kromě svých nástrojů si vezmou na pomoc pár kouzelných talismanů,  vidliček, hrnců, vrtaček, písklátek, bublifuků, objektů nalezených na smetišti a hraček ze svého dětství. Čeká vás jedinečná performance vynesená na světlo z temnoty zkušeben, kde tito muzikanti doposud tajně holdovali svým skrytým obsesím. V průběhu večera muzikanty vystřídají přátelé a kolegové a provedou vás na cestách po různých kontinentech, pod zem i na jiné planety.“

Druhým jazzovým projektem kavárny je série koncertů „Band+1“. Jde o spojení kapely s autorským repertoárem se zajímavým a často zahraničním hostem. Pro mnohé umělce je to unikátní příležitost k založení nových a neotřelých sestav.

Program do konce roku 2011:

  • 24. 9.2011: Vít Křišťan + Bo Stief
  • 15.10.2011: Points + Marcel Bárta
  • 26.11.2011: Luboš Soukup International Quartet + David Dorůžka
  • 17.12.2011: Infinite Quintet + Jure Pukl

Koncert v Dánsku studujícího pianisty Vítka Křišťana a legendárního dánského kontrabasisty Bo Stiefa (spolupracuje např. s Palle Mikkelborgem) bude v Potrvá jako jediný v České republice.

Vítek Křišťan o projektu:

„Bo přišel s konceptem dua, protože dlouhá léta hrál ve větších formacích, a v duu je asi nejvíc svobody a možností. Je to jako hrát sólo, ale můžeš reagovat na někoho dalšího. A když je to jen jeden člověk, je to o mnoho jednodušší, než v triu, kvartetu a podobně. Jeho vize je stvořit hudbu, která bude oslovovat svou jednoduchostí a naléhavostí velmi široké publikum, mimo žánry, mimo kulturní kořeny. Velkou část bude tvořit spontánní improvizace, ale ne free, tak jak ho známe. Jde spíš o splynutí dvou lidí se svými názory, prezentující základní informace, které utváří dění kolem nás. Není důležitý prostředek, ale provedení. Bo kombinuje hru na kontrabas a baskytaru, looper a efekty, ne však s předpokladem zaskočit a za každou cenu přinést něco nového a ‚intelektuálně na výši‘, spíše jde prostě o vyjádření života jako takového prostřednictvím hudby.“

Všechny koncerty bude nahrávat jazzová stanice Českého rozhlasu Euro Jazz.