O proplétání kořenů na Donaufestivalu

Tento rok již posedmé rakouské město Krems ukázalo úchvatnou a často předem naprosto vyprodanou přehlídku současného výtvarného umění, divadla, filmu a hudby.

06052011230

Letošní ročník se uskutečnil pod heslem „ Nodes, shoots and roots (tyto botanické termíny lze volně přeložit jako “Uzlíky, kořeny a výhonky”). Název sedmého ročníku dunajského festivalu napovídá hodně o svém obsahu, se kterým je úzce svázaný. Zobrazuje a vyzdvihuje totiž sítě, které kolem sebe a mezi sebou vytvářejí umělci, ale jimiž jsou rovněž propojena jednotlivá umělecká média. Hlavním posláním festivalu je už od jeho založení umožnit umělcům a intelektuálům vzájemné poznávání a hodnocení. Velké zklamaní pro nás přišlo hned po zjištění o vyprodaném koncertu britské pop – minimalistické star Jamesu Blakeovi, nicméně koncert zvukového experimentátora Tima Heckera v evangelickém kostele nám vše vynahradil. Dlouhé ambietní pasáže se prolínaly celým kostelem. Vancouverský rodák potvrdil, že v současné době nemá v ambient – noisové oblasti konkurenci.

[pro-player width=’530′ height=’253′ type=’video‘]http://www.youtube.com/watch?v=TK8WcV776Dk&feature=related[/pro-player]

Možná trochu škoda, že po tak silném zážitku jsme spěchali na britského hudebníka a producenta známého pod jménem Gold Panda, který nám ukázal nezajímavý hudební koktejl, dobré nápady se jaksi míjely. Příjemné překvapení přišlo při londýnské dvojici Kai a Dom alias Mount Kimbie, mimo jiné představitelé labelu Hotflush Recordings, kteří se nebojí experimentovat se styly a žánry a kteří bravurně ukázali, jak velmi schopní jsou multiinstrumentalisté.

06052011207

Tři velikáni, kteří měli na tomto festivalu oprávněně hlavní slovo byli John Cale, Lydie Lunch a americká „velká žena“ Laurie Anderson. Lydie dala dohromady desku z mladých let Queen of Siam. U těchto fascinujících hudebníků máte pocit, že tento moment se už nikdy nepodaří znovu zažít a přejete si, aby nikdy neskončil. Je to již pár týdnů, kdy jsme přijeli, ale pocit silného zážitku stále přetrvává. Možná až do příštího roku, kdo ví.

[pro-player width=’530′ height=’253′ type=’video‘]http://www.youtube.com/watch?v=MjlMpJmJgYQ[/pro-player]