Do Prahy přijede Terence Blanchard a Level 42!

Hudební festival Prague Proms, který programově kombinuje vážnou muziku a jazz, představil v programu 3 jazzové koncerty a máme se věru na co těšit: Level 42, Terence Blanchard a večer věnovaný muzice Duka Ellingtona. 

3_main_1298388406-w200-h200Nejprve, 28. 6. vystoupí funkjazzová kapela Level 42, kteří se inspirují v hudbě Jana Hammera, Davise, McLaughlina a Jarretta. Sešli se na počátku 80. let a po prvotině, vydané u malého labelu, je hned stáhl slavný Polydor a kariéra se rozjela. Frontmanem kapely je basák Mark King, proslavený svým osobitým slapping stylem. A komplet dotváří další vynikající muzikanti. Mike Lindup, Gary Husband, Markův bratr Nathan a Sean Freeman. V obnovené sestavě teď jedou volné turné ke 30 letům prvních kroků. V obnovené sestavě znamená v obnovené síle. Level 42 patřili k největším tahounům neobvyklé fúze jazzu, funku, rocku a popu tehdy a patří k protagonistům stylu i teď. Kapela nikdy v ČR nevystoupila, Prague Proms tak nabízejí ojedinělou možnost navštívit aktuální legendu.

Jazz nejvyšší kvality nabídne 6. 7. Terence Blanchard, který patří do absolutní světové jazzové špičky. Za poslední tři nahrávky získal Grammy, další ceny i nominace má na kontě během celé své kariéry. Začínal v roce 1980 u Lionela Hamptona, stihl ještě Jazz Messengers Arta Blakeyho, kam ho doporučil Wynton Marsalis a pak už se vydal k dráze sólové. Natočil pod svým jménem 25 špičkových alb u prestižních vydavatelství Sony, Blue Note nebo aktuálně Concord. A současně je respektovaným skladatelem filmové hudby, pracoval často se Spikem Lee, aktuálně například s Georgem Lucasem. I za tuto hudbu získal řadu ocenění, mj. Zlatý glóbus.

[pro-player width=’530′ height=’253′ type=’video‘]http://www.youtube.com/watch?v=GU35h7JPgzI[/pro-player]

Závěrečným koncertem jazzového programu pak je večer věnovaný hudbě Duka Ellingtona, a to 12. 7Duke Ellingotn je nesporně jednou z nejvýznamnějších postav jazzové historie. A autorem řady špičkových skladeb, které přetrvaly a kterým se proto říká standardy. Jejich kostru vzal Bigband sv. Blažeje a obalil ji nápaditými a strhujícími vlastními pohledy na tuto klasiku žánru. Sophisticated Lady, Satin Doll, Caravan nebo Solitude, stejně jako všechny další uvedené skladby, vás nemohou zklamat. Čas je prověřil a každý nový pohled jen připomíná, jak skvělá hudba to je.

  • 28.06.2011 Level 42 Kongresové centrum Praha 20:00
  • 06.07.2011 Terence Blanchard Městská knihovna v Praze 20:00
  • 12.07.2011 Jazz Night – VIVA Ellington! Žofín Garden 20:00