Setkání se špičkovým světovým jazzem na Strunách podzimu - hned třikrát - a pokaždé jinak
Brad Mehldau

Setkání se špičkovým světovým jazzem na Strunách podzimu – hned třikrát – a pokaždé jinak

Tři měsíce, tři exkluzivní hvězdy jazzové scény – saxofonista Jan Garbarek, pianista Brad Mehldau a vokalistka Dianne Reeves ozdobí svými koncerty hudební sezónu podzimní Prahy. Nadcházející jubilejní 15. mezinárodní hudební festival Struny podzimu, který se uskuteční od 19. září do 21. listopadu, stejně jako v předchozích ročnících přiveze i letos světovou interpretační špičku a každý měsíc naservíruje posluchačům jednu vybranou jazzovou lahůdku.

Mehldau_smallSlavnostní zahájení festivalu 19. září bude patřit Janu Garbarkovi s vokálním kvartetem Hilliard Ensemble a tuzemské premiéře jejich nejnovější nahrávky Officium Novum. Národním památníkem na Vítkově se ponese středověká duchovní hudba, v níž spolu vedou takřka metafyzický dialog sakrálně školené hlasy a Garbarkův saxofon. Pověst „zlobivého dítěte“ současného jazzu 26. října zřejmě definitivně setřese vynikající interpret, pianista Brad Mehldau, jejž tuzemskému publiku Struny podzimu představily poprvé před čtyřmi lety. Tentokrát společně s ním vystoupí v Obecním domě operní pěvkyně Anne Sofie von Otter a v české premiéře uvedou projekt nahlížející do světů vážné, jazzové i populární hudby, který vznikl na objednávku newyorské Carnegie Hall.  Stejně jako slavnostní zahajovací koncert se i zakončení festivalu Struny podzimu ponese v synkopickém rytmu. O velkolepý závěr se 21. listopadu v Kongresovém centru Praha postará prominentní jazzová vokalistka a čtyřnásobná držitelka Grammy Dianne Reeves. Stane se tak za doprovodu jejího jazzového tria a exkluzivně také Pražské komorní filharmonie.

STRUNY PODZIMU 2010 – interpreti

  • 19. září             Jan Garbarek & Hilliard Ensemble
  • 7. října              David Orlowsky Trio
  • 16. října             Julia Fischer & Milana Chernyavska
  • 21. října             Alash
  • 26. října             Brad Mehldau & Anne Sofie von Otter
  • 31. října             Kayhan Kalhor & Brooklyn Rider
  • 3. listopadu       Dowland Project
  • 7. listopadu Reflexe 2010 (Jiří Bárta, Jana Boušková, Radek Baborák, Ludmila Peterková a další)
  • 21. listopadu      Dianne Reeves

Norský saxofonista a skladatel Jan Garbarek bývá považován za nejoriginálnější osobnost evropského jazzu a jeho spolupráce s vokální formací Hilliard Ensemble, jež je pro změnu známá svou interpretací středověké a renesanční vokální hudby, slavila úspěchy již v minulosti. Svou legendární nahrávku Officium z roku 1994, které se prodalo již bezmála dva miliony kusů, představil Garbarek návštěvníkům Strun podzimu ještě na Pražském hradě. Nyní se vrací i s respektovaným britským vokálním souborem, aby posluchačům společně nabídli svůj nový projekt Officium Novum, který na proslulé album navazuje. Nově zrekonstruovaný Národní památník na Vítkově tak premiérově rozezní sakrální vokální skladby ze 13. až 16. Století, mistrně upravené pro saxofon a vokální kvarteto.

Mimořádný americký pianista Brad Mehldau patří k nepřehlédnutelným a nepřeslechnutelným osobnostem současného jazzu. Svědčí o tom mimo jiných jeho triumfy v anketách časopisu Down Beat a řada dalších prestižních ocenění, která za dobu svého působení získal. „Brad Mehldau na Strunách podzimu vystoupí již potřetí, ale jeho přirozená spontaneita, brilantní hra, muzikálnost a všestranný stylový záběr činí z každého jeho vystoupení jedinečný zážitek,“ říká Marek Vrabec. „I letos se představí v nových polohách. Společně se slavnou švédskou pěvkyní Anne Sofie von Otter představí svůj crossoverový projekt Milostné písně (Love Songs), který obsahuje milostné písně z klasického repertoáru i své vlastní na texty současných básníků.“ Mezzosopranistka Anne Sofie von Otter se stejně jako její hudební partner může honosit mnoha prestižními cenami, stála na pódiích snad všech významných operních domů a zpívala pod vedením největších dirigentských hvězd současnosti. Zpočátku proslula zejména mozartovskými úlohami, ale v průběhu let se její rejstřík zaplnil tak, že dnes lze jen stěží najít oblast, kam ještě nepronikla.