Vycházejí Slovníčky – nové album Bobbyho McFerrina

Africký kmenový zpěv, křesťanské kostelní sbory, arabské rytmy či klasická hudba – to jsou jen některé z mnoha inspirací, které se objevují na novém, netrpělivě očekávaném albu VOCAbuLarieS krále vokálního umění Bobbyho McFerrina. Slovníčky, jak zní český název desky, jenž se navíc spolu s dalšími patnácti překlady objevuje i na přebalu, vychází dnes u labelu Universal Jazz & Classics a míří také na pulty zdejších obchodů. Bobby McFerrin ho v druhé polovině dubna přijede do České republiky osobně představit – dvakrát v Praze a jednou v Ostravě.  

vocabulariesZpěvák, jedinečný improvizátor, skladatel a dirigent McFerrin ve svém novém hudebním projektu umně splétá rozličné hudební vlivy a vytváří z nich přirozeně plynoucí celek. Na vzniku sedmi skladeb se svými hlasy kromě autora podílel i jeho vokální soubor Voicestra a další přizvaní zpěváci ze světa jazzu, opery, kabaretu či rock and rollu. Nezanedbatelnou část tvoří také archivní záznamy a improvizace z vokálního deníku Bobbyho McFerrina. Výsledkem jsou organicky vrstvené hlasy, mužské a ženské sbory vytvářející jakýsi virtuální chorál a nechybí ani krátká dynamická sóla. Pod aranžmá je podepsaný McFerrinův dlouholetý spolupracovník a člen jeho hlasového ansámblu Voicestra Roger Treece.

[intlink id=“406″ type=“post“]Profil Bobbyho McFerrina[/intlink]

Pozadu za originalitou a jedinečností hudební stránky nezůstávají ani texty. V jednotlivých skladbách lze rozeznat jazykové „koláže“ tvořené latinou, italštinou, sanskrtem, španělštinou, jazykem kmene Zulu, ruštinou, hebrejštinou, portugalštinou, mandarínskou čínštinou, japonštinou, francouzštinou, arabštinou, němčinou, angličtinou či galštinou. Do slov skutečných jazyků zaznívá i Bobbyho vlastní vymyšlená řeč. Harmonické splývání hudby a existujících i neexistujících slov vyjadřuje McFerrinovu filozofii, že „slova nejsou potřeba a příběh vypráví sama melodie“.