Steven Bernstein’s SEX MOB feat. DJ Olive v Jazz Docku!

V sobotu  13.března 2010 se v klubu Jazz Dock představí slavná newyorská skupina SEX MOB!  Bude to opravdová událost roku, jelikož tento kvartet není k v Evropě k vidění často a tím méně v sestavě obohacené o skvělého a vyhledávaného DJ Olive. SEX MOB byl původně vlastně jen krycí název pro vedoucího skupiny a autora většiny skladeb Stevena Bernsteina, který hraje na nezvyklý nástroj – slide trubku (snižcová trubka – podobný systém, jako pozoun) a je velmi dobře známou postavou newyorského avantgardního jazzu (downtown scene).

sex-mobKapela SEX MOB začala v klubu Knitting Factory s repertoárem převážně složeným z autorských skladeb S. Bernsteina, ale postupem času začala zařazovat také současné populární a filmové písně, které publikum dobře znalo a mělo po té mnohem větší pochopení pro jejich „bláznivý styl hraní“. Kromě hudby z filmů o Jamesovi Bondovi (tato hudba v podání Sex Mob byla také zachycena na albu Sex Mob Does Bond – 2001) to byly songy od Prince, Grateful Dead, Rolling Stones. Jediné pravidlo pro použití takové písně je, že píseň musí mít tak silnou melodii, že vydrží i silnou interpretační dekonstrukci. Bernstein o tom řekl : „Je to stejné, jako když  Charlie Parker, Miles Davis nebo John Coltrane hráli písně , které byly populární tehdy…“ Toto rozšíření repertoáru tedy bylo v duchu jakýchsi nových standardů, které podle kapely lépe rezonují se současnou dobou a přinášelo také skupině mnohem více fanoušků, než je v jazzu obvyklé. Brzy se začaly šířit pověsti o úžasných koncertech Sex Mob, ve kterých vždy dominuje úžasné muzikantsví a o překvapení není nikdy nouze.

Albový debut Din of Inequity vyšel v roce 1998 a hostem alba byl např. varhaník John Medeski. V roce 2000 vyšlo CD Solid Sender, které je tvořeno kombinací vlastních skladeb a skladeb od Nirvany, Rolling Stones anebo ABBA. Hosty byl např. DJ Logic nebo smyčcové trio… Další rok již pro značku Ropeadope vyávají již zmiňované album Sex Mob Does Bond, kde zpracovávají hudbu z prvních pěti filmů o Jamesovi Bondovi  a hostuje zde opět J.Medeski. V roce 2003 vychází Dime Grind Palace (s trombonistou Roswellem Ruddem a konečně CD Sexotica z roku 2006, z jejíchž skladeb se většinou skládá současný koncertní repertoár skupiny. Živé vystoupení společně s J.Medeskim je zachyceno na albu Sex Mob Meets Medeski: Live in Willisau z roku 2009.

[pro-player type=’video‘]http://www.youtube.com/watch?v=XHwz0Z9UFHM[/pro-player]