Libor Šmoldas (*1982) se hudbě věnoval od útlého věku, hrál na flétnu a trubku; teprve ve 12-ti letech začal s kytarou. Následkem fascinace nahrávkami Charlieho Parkera se po začátcích s rockovými a bluesovými kapelami začal zajímat o jazz. Během studií na hudební gymnáziu se poprvé uvedl v pražských jazzových klubech s bluesovou kapelou amerického zpěváka Phila Speata. Ještě před přijetím na konzervatoř chodil na hodiny kytary k Josefu Kůstkovi, Luboši Andrštovi, Zdeňkovi Fišerovi a Petru Zelenkovi a hrál v pražských barech a klubech. V roce 2001 začal Šmoldas studovat na konzervatoři Jaroslava Ježka, jako posluchač Jiřího Šindlera. Poté byl přijat na nově otevřené jazzové oddělení konzervatoře – VOŠ vedené Jaromírem Honzákem, kde studoval u Petera Bindera, Josefa Štěpánka a Davida Dorůžky. Jeho spolužáky zde byli například Jakub Doležal, Daniel Šoltis, Rastislav Uhrík, Vojtěch Procházka, Oskar Torok, Roman Vícha, Ondřej Pivec a další přední představitelé současné české mladé jazzové generace. Po absolutoriu se na téže škole stal profesorem kytary, rytmu a ansámblové hry.

12556640621993341773 (1).jpg

V roce 2005 získal Libor Šmoldas během živého konkursu ve Freiburgu stipendium na prestižní americké Berklee College of Music, rozhodl se jej však nevyužít a zůstal v Praze. Do USA odjel nabírat zkušenosti až o pár let později, kdy během svých dvou pobytů v New Yorku v roce 2009 studoval u předních jazzových kytaristů, jakými jsou Paul Bollenback, Lage Lund, Mike Moreno, Ben Monder, Steve Cardenas či Peter Bernstein. Už během studií na konzervatoři se Libor Šmoldas stal nedílnou součástí pražské jazzové scény. V různých projektech se potkával kromě svých vrstevníků také s NajPonkem, Jaromírem Honzákem, Radkem Zapadlem, Jiřím Slavíčkem a dalšími významnými hudebníky. Hrál též s kapelou polsko-kubánské zpěvačky Yvonne Sanchez Brazilian Mood, s níž také absolvoval turné po Turecku a Kypru jako předkapela Billyho Cobhama.

Přátelství z konzervatoře s varhaníkem Ondřejem Pivcem vyústilo v roce 2005 v založení skupiny Organic Quartet společně s bubeníkem Tomášem Hobzekem a saxofonistou Jakubem Doležalem. Tato formace se krátce po natočení svého prvního CD Don’t Get Ideas (Cube-Metier, 2006) dočkala velmi příznivých recenzí v českém i mezinárodním tisku včetně ceny hudební akademie “Anděl” za nejlepší jazzovou desku roku. Kapela po té začala pravidelně vystupovat na evropských pódiích (Cheltenham, Sibiu, Kišiněv, Pražský podzim, Paříž, Athény, Sofie, též turné v Číně), získala několik ocenění, např. cenu publika z festivalu ve španělském Getxu či první místo v soutěži jazzových kapel na festivalu Philips Jazz Prague nebo v Německém Straubingu. V roce 2007 natočila kapela další úspěšné album Never Enough (Animal Music, 2007). Skupina Organic quartet se stala jednou z nejuznávanějších jazzových formací v Čechách, její frontman Ondřej Pivec v současnosti žije v New Yorku.

Svoje vlastní trio si Libor Šmoldas založil v roce 2006. Většinu repertoáru tvořily jeho původní skladby. Jako spoluhráči se postupně vystřídali Daniel Šoltis, Rastislav Uhrík, Tomáš Baroš, Martin Novák a konečně varhaník Ondřej Pivec a polská bubenická hvězda Lukasz Zyta. V této sestavě natočil Libor své debutové album On the playground (Animal Music, 2007). Šmoldas se se svým Triem zúčastnil festivalového koncertu Jazz V Rudolfinu v roce 2008, kde vystoupil společně s Pražskou komorní filharmonií. Šmoldasovo Trio také doprovázelo v Praze amerického trumpetistu Boba Montgomeryho či britského trumpetistu Stevea Fishwicka.

Další kapela, jíž je Libor členem, je prokjekt jeho maželky, zpěvačky Venduly Šmoldasové, uměleckým jménem Zeurítia. Zaměřuje se především na bossa novu s důrazem na autenticitu brazilské hudby a věrnou interpretaci portugalských textů. Skupina natočila desku Zeurítia (Animal Music, 2008), na které hostují výborní polští hudebníci pianista Michal Tokaj a basista Michal Baranski.

V současné době, po odchodu Ondřeje Pivce do USA, působí Libor se svým novým kvartetetem. Jeho spoluhráči jsou kontrabasista Josef Fečo, bubeník Tomáš Hobzek a u klavíru se střídají Stanislav Mácha a Petr Beneš. Repertoár kapely sestává výhradně ze dvou zdrojů, jedním jsou Liborovy původní skladby a druhým písně z My fair lady, broadwayského muzikálu s hudbou Fredericka Loewa.

Mezi další Šmoldasovy aktivity patří také členství v představenstvu České jazzové společnosti, která každoročně pořádá letní jazzovou dílnu, soutěž pro mladé kapely Junior jazz, provozuje informační webové stránky czechjazz.org a všestranně přispívá k rozvoji jazzu v Čechách.

DISKOGRAFIE:

Libor Šmoldas: In New York On Time (Animal Music, 2010)
Zeurítia (Animal Music, 2008)
Libor Šmoldas Trio: On The Playground (Animal Music, 2007)
Ondřej Pivec Organic Quartet: Never Enough (Animal Music, 2007)
Ondřej Pivec Organic Quartet: Don´t Get Ideas (Cube Metier, 2005)

KONTAKTY:
Libor Šmoldas: www.liborsmoldas.com