Král vokálního umění Bobby McFerrin se vrací do Prahy s novým autorským projektem VOCAbuLarieS

Zpěvák, jedinečný improvizátor, skladatel a dirigent Bobby McFerrin se vrací do Prahy. Stane se tak u příležitosti vydání jeho nového alba VOCAbuLarieS. Koncert všestranného umělce, jehož vystoupení jsou vždy oslavou nespoutaného hudebního talentu, se uskuteční 22. dubna v Kongresovém centru Praha.

bobbyscohen

Při své druhé návštěvě představí Bobby McFerrin zcela nový koncept vokálního umění VOCAbuLarieS, ve kterém společně s pěveckým sborem sestaveným jen pro tuto příležitost vstupuje do světa gospelu, soulu a funku, přirozeně s velkým prostorem pro improvizace. Nový koncertní projekt VOCAbuLarieS vychází z právě připravované stejnojmenné nahrávky, jež vyjde v březnu příštího roku na labelu Universal Jazz & Classics. Autorem všech skladeb nové desky je McFerrin, na některých spolupracoval se skladatelem a zpěvákem Rogerem Treecem. I při druhé pražské návštěvě vystoupí s McFerrinem domácí umělci. Společnému vystoupení s tuzemským sborem bude předcházet intenzivní příprava – posluchače tak čeká „hudební site-specific“. Loňská sólová vystoupení Bobbyho McFerrina v Praze byla označena nejen kritikou za hudební událost roku. Pro velký zájem publika vystupoval McFerrin hned dvakrát. Každý z dvojice koncertů byl originálním a jedinečným zážitkem.

  • [intlink id=“406″ type=“post“]Profil Bobbyho McFerrina[/intlink]

Bobby McFerrin oslaví v příštím roce šedesátku, stále však hýří aktivitou. Vedle připravovaného alba VOCAbuLarieS má před sebou v první polovině příštího roku dlouhou koncertní šňůru po Spojených státech i Evropě. Ke spolupráci na svých koncertních zastávkách zve operní pěvce, filharmonické orchestry, pěvecké sbory i zástupce jiných hudebních žánrů.  Bobby McFerrin, desetinásobný držitel cen Grammy, autor nesmrtelné písně Don’t Worry, Be Happy!, uznávaný dirigent, skladatel filmové hudby, ale také učitel a vášnivý zastánce povinné hudební výchovy ve školních osnovách, patří bezesporu mezi hudební fenomény současnosti. Na svém kontě má na tři desítky alb, kterých se doposud prodalo přes dvacet milionů kopií.  McFerrinovu všestrannost i odvahu experimentovat stvrzují například jeho vystoupení na Světovém vědeckém festivalu v New Yorku, kde účastníkům demonstroval sílu pětitónové stupnice či vystoupení na oslavách 250. výročí úmrtí Johanna Sebastiana Bacha, kde se slavnou skladbou Ave Maria rozezpíval dvacetitisícové publikum. Vede vlastní vokální soubor Voicestra, ve kterém se potkává dvanáct hlasů čerpajících z různých stylů – od jazzu, R&B přes africké zpěvy až po klasickou operu. Bobby McFerrin je díky tak širokému hudebnímu záběru – slovy Herbie Hancocka – skutečným „velvyslancem“ hudebního světa jazzu i klasiky a vůbec celého hudebního světa.