Lidé kolem jazzu: Jaké jazzové album je pro vás tento rok příjemné překvapení?

Lidé kolem jazzu: Jaké jazzové album je pro vás tento rok příjemné překvapení?

Otázku „Jaké jazzové album je podle vás tento rok příjemné překvapení“ jsme položili několika lidem, kteří se ve světě jazzu téměř každodenně pohybují.

vlasak

Vladimír Kouřil

Tato otázka je lehká pro někoho, kdo je zaměřen zřetelným stylem, horuje určitému žánru. Mě nezbývá, než citovat celou hrst alb. Například u ECM z poslední doby mě potěšily alba Johna Surmana, Louise Sclavise a Miroslava Vitouše, jsou v rámci Eicherovy produkce určitým návratem k „jazzu bez přívlastků“, který v sobě sceluje vše podstatné, co přinesl vývoj jazzové moderny se všemi svými experimenty a snahami vytěžit z nabité vyjadřovací svobody jazzu co nejvíce, aniž by se hudba přesunula za hranice žánru – nejčastěji k soudobé hudbě nebo k ryzí improvizační scéně. Nadchla mě také nahrávka Sclavisovy kapely KOJ s albem Piffkaneiro. Nebo Refuge Trio Theo Bleckmana a Johna Hollenbecka, album Tarantella Larse Danielssona, velmi mě těší bigbandová tematická díla, například The Grieg Code s Geir Lysne Ensemble či Bluesounds s orchestrem Vince Mendozy. Je spousta úžasné hudby.

 

janhala

Jan Hála

Příjemně mne překvapily dvě jazzmanky : kontrabasistka Esperanza Spalding a její sólové album ESPERANZA (Heads Up), ale i na novém albu Joe Lovana FOLK ART (Blue Note) a klarinetistka a saxofonistka Anat Cohen na albu NOTES FROM THE VILLAGE (Anzic – její vlastní label). Dále mne zaujalo nové album Johna McLaughlina FLOATING POINT (Mediastarz) natočené s indickými hudebníky, nové album saxofonisty Donny McCaslina DECLARATION (Sunnyside), album The Comet´s Tail, které natočil Chuck Owen s big bandem The Jazz Surge (Mama Records) na kterém jsou bigbandové aranžmá skladeb Michaela Breckera. Při vystoupení varhaníka Dr. Lonnie Smitha v Prachaticích jsem si koupil jeho skvělé album RISE UP! (Palmetto). Z domácí produkce se mě líbí mladý pianista a skladatel Martin Brunner trio a jeho album Behind the Clouds (ARTA), nebo LANUGO (Animal).

 

polivka

Tomáš S. Polívka

Určitě Joy For Joel od Beaty Hlavenkové. I když vlastně nešlo o „překvapení“ v pravém slova smyslu, člověk jaksi tušil, že ta deska bude výborná. Z toho důvodu neoznačím jako „překvapení“, ale spíš jako „splnění velkých očekávání“ další úžasnou nahrávku Little Things kvintetu Jaromíra Honzáka.

 

vidomus

Petr Vidomus

V Česku Infinite QuintetSpeak Slowly. V zahraničí např. BoZiLo (Bojan Z, Karim Ziad, Julien Lourau) – Live