Report: Points - Divadlo 29, 30.10.2008

Report: Points – Divadlo 29, 30.10.2008

Points je skupina, která spolu s kapelami jako jsou Vertigo Quintet, NUO, Bucinatores či Limbo představuje na české (nejen) jazzové hudební scéně element, který zde již dlouhou dobu chyběl.

pointsBěžnou sestavu kapely tvoří saxofonista a lídr skupiny Luboš Soukup, trumpetista Miroslav Hloucal, bubeník Tomáš Hobzek a kontrabasista Tomáš Liška. V Divadle 29 se však skupina představila v pozměněném „česko-slovenském“ složení. Na trumpetu se předvedl Oskar Török (Vertigo Quintet, NUO, Ondřej Štveráček Quintet) a za bicí usedl Dano Šoltis (Vertigo Quintet, Lenka Dusilová, – 123min, Tara Fuki, Radek Zapadlo Trio).

V souvislosti s tímto kvartetem je opět omíláno, že jde o mladou, nadějnou a já nevím jakou ještě skupinu. Může to znít jako klišé, nicméně jejich muzika jako klišé rozhodně nepůsobí a těmto tvrzením dává za pravdu. Uskupení se prezentuje především vlastními skladbami, občas si vezmou na mušku i nějaký standard, který ovšem řádně poupraví a prezentují po svém. Koncert jako takový nebyl rozdělen tradiční přestávkou, jelo se hezky v kuse a příjemně vše uteklo. Po shlédnutí Vertigo quintetu jsem se opět hodně těšil na mistra Šoltise za bicími. Celý koncert jakoby hrál jen to co skladby potřebují, už jsem si říkal kam se poděla jeho zběsilost a nadšení. Odpověď však přišla záhy, neboť v posledních dvou skladbách vyšvihl špičková sóla a pořádně to rozjel. Radost pohledět na jeho práci, rovněž tak i radost poslouchat. Vůbec tahle sestava kapele slušela a vše šlapalo bez nějakých problémů či zádrhelů. Myslím, že český jazz se v poslední době dočkal potřebného omlazení, do popředí se derou mladí umělci a další přibývají. Je radost sledovat tuhle „novou“ vlnu a věřím, že nás jejich hudba bude ještě dlouho bavit.