Profil Chrise Bottiho

Trumpetista Chris Botti je talentovaný instrumentalista, nadaný skladatel, a charismatický umělec. Od doby, kdy vydal své první sólové album v roce 1995, vytvořil sérii nahrávek, které oslovily nejen příznivce žánru z oblasti současného jazzu, ale zároveň zachytily pozornost světové popmusic.

Pro jeho jedinečnou kombinaci svěží nálady s hloubavou improvizací, si zasloužil obě pochvalné kritiky a mainstreamové uznání a úspěch za řadu nejprodávanějších alb např.: When I Fall In Love (2004, #1 Top Jazz Album, #37 Billboard Top 200), To Love Again: The Duets (2005, #1 Top Jazz Album, #18 Billboard Top 200), and Chris Botti Live with Orchestra & Special Guests (2006, #2 Top Jazz Album). Ve své tvorbě se neomezuje jenom na jazz, ale jeho hudbu ovlivňuje také rock a klasická hudba. Botti je oblíbencem kritiků, kteří pojmenovávají zvuk jeho trubky jako „utkaný z hedvábí“.

chris_botti

Chris Botti se narodil v Portlandu, byl vychován v malém městě Corvallis, ve státě Oregon a dva roky svého dětství strávil v Itálii. První hudební vliv přicházel od jeho matky, pianistky a učitelky hry na piano. Na trumpetu začal hrát v devíti letech po poslechu nahrávky Milese Davise, „My Funny Valentine,“ chápal hudební nástroj jako klíč „dělat něco smysluplného v životě“.

K panteonu hvězd, se kterými Chris Botti spolupracoval ve studiu i na pódiu patří mezi jinými: Tonny Bennet, Frank Sinatra, Dean Martin, Andrea Bocelli, Jill Scott, Michael Bublé, Paul Simon, Rod Stewart, Aretha Franklin, Chaka Khan, Betty Midler, Bob Dylan, The Brecker Brothers, Diana Krall, Joni Mitchell, Sting či proslulý filmový skladatel John Barry.

Nejznámější je asi jeho spolupráce se Stingem. Oba spolu vystupovali během turné promující Stingovo album Brand New Day v roce 2000 a v roce 2001 a nahráli několik společných skladeb k Bottiho albu.

„Jedinečné na něm je, že vlastní opravdové jazzové schopnosti a pochází z jazzového světa,“ řekl Sting o Chrisovi. „Má také ohromnou vnímavost pro pop music. Vypadá skvěle a prezentuje se velmi dobře. Tvrdě pracuje, a je prostě vidět, že je opravdovou hvězdou. Hrál s mojí kapelou čtyři roky. A zazářil. Jsem hrozně rád, když členové z mojí kapely umějí využít přiležitost a zazářit na scéně, protože tehdy já mohu jen postávat vzadu a dobře vypadat.“

Chris Botti je také znamý jako „nejvíce sexy Trumpetista od doby Cheta Bakera“. Časopis People ho umístil na seznamu 50 nejkrásnějších lidí roku 2003!

Muzikant získal už mnoho ocenění, včetně ceny Grammy. Jeho nejnovější album – „Italia“ měl premiéru v září 2007 roku