Kytarista DAVID DORŮŽKA vydává dlouho očekávané nové album SILENTLY DAWNING

Kytarista DAVID DORŮŽKA vydává dlouho očekávané nové album SILENTLY DAWNING

Fenomenální a široce uznávaný jazzový kytarista David Dorůžka (narozen 1980), který se na české jazzové scéně pohybuje již 14 let a jehož talent i věhlas dávno překročily české hranice (dlouhodobě pobýval v USA a ve Francii a koncertoval po celém světě), vydává v březnu 2008 své druhé autorské album Silently Dawning.

Po čtyřleté pauze od oceňovaného debutu Hidden Paths (2004, „Anděl“ za nejlepší jazzovou desku roku) je album netrpělivě očekáváno. Dorůžka složil pro album 10 nových skladeb a s jedinou výjimkou jde o kompozice s textem. Konkrétně o zhudebněné básně Emily Dickinson a Jiřího Ortena a o skladby opatřené švédskými texty mladé švédské zpěvačky Josefine Lindstrand, s níž Dorůžka spolupracoval již v minulosti a která tento trojjazyčný repertoár na albu též zpívá s podporou polské rytmiky Lukasze Zyty (bicí) a Michala Baranskiho (kontrabas). Hudba je zasazena do kontextu současného evropského jazzu, je intimní, upřímná a hluboká. Album vzniklo ve studiu Svárov ve spolupráci se zvukovým mistrem Lukášem Martinkem, mastering provedl věhlasný Bob Katz ve studiu Digital Domain v USA.

CD_promocover*AnrDo08.inddSeznam skladeb na albu Silently Dawning:

1. The Things That Never Can Come Back (E. Dickinson)
2. November (J. Lindstrand)
3. The Heart Has Narrow Banks (E. Dickinson)
4. Percussion interlude (improvizace)
5. Noc a den (J. Orten)
6. I Felt My Life (E. Dickinson)
7. Tears (J. Lindstrand)
8. Before Spring Comes
9. Voice and guitar introduction (improvizace)
10. Forever Lost (J. Lindstrand)
11. Hope Is The Thing With Feathers (E. Dickinson)
12. Pohádka (J. Orten)

Album Silently Dawning vychází 31. března 2008 na nezávislém jazzovém labelu Animal Music http://www.animalmusic.cz, který provozuje Petr Ostrouchov, bývalý člen skupiny Sto zvířat, autor filmové hudby (např. Želary), advokát a jazzový fanoušek.
Na labelu Animal Music dosud vyšla tři alba: Organic Quartet: „Never Enough“, Jaromír Honzák Quartet: „A Question To All Your Answers“ a Libor Šmoldas Trio: „On The Playground“.

Paralelně s Dorůžkovým albem Silently Dawning vychází nyní též album Ondřeje Pivce „Overseason“ a na letošní rok jsou plánována ještě nová alba Vertigo Quintetu a Petra Zelenky.

Design alba je dílem grafičky Zuzany Lednické ze Studia Najbrt a obsahuje fotografie Magdy Slezarové; booklet alba obsahuje trojjazyčné česko-anglicko-švédské překlady všech zhudebněných básní a textů. Distributorem alba je v České republice a Slovenské republice SONY BMG MUSIC, celosvětově bude album v nabídce obchodu
http://www.cdbaby.com