Avishai Cohen se narodil v roce 1970 v Izraeli v hudební rodině. Jako dítě začal chodit na piano, ale brzy přesedlal na elektrickou basovou kytaru, neboť objevil legendárního Jaca Pastoriuse. Když se po dvouleté službě v armádním hudebním souboru vydal z Tel Avivu dobýt svět, byl první destinací, která se mu logicky nabízela, New York. První rok byl pro mladého Izraelce těžký, leckdy dokonce pracoval na stavbách, aby nějak vyšel penězi. Pak přišly latinsko-americké kapely. Cohen vyrůstal na Středním východě a typické rytmické útvary měl doslova v krvi, proto bylo možné jej brzy spatřit vedle panamského umělce Danila Pereze působícího v latinských vodách dnešního jazzu.

New Image-AvishaiZhruba v této době dal Avishai Cohen dohromady svou první skupinu. Jednalo se o orchestr ovlivněný rozmanitými proudy a jeho obdivovatelem se stal i samotný Chick Corea; ten nabídl Cohenovi pod svou vlastní značkou Stretch brzy možnost společné nahrávky a současně i post kontrabasisty v nové skupině.

Začátek Coreova sextetu Origin byl současně novým omlazujícím projektem pro Coreu i nejlepší školou pro Cohena. S touto skupinou vkročil mladý umělec na nejlepší světová pódia, Osvojil si disciplinu, profesionalitu i sebeovládání a naučil se, jak navázat kontakt s publikem. Také si vytříbil své skladatelské umění a dosáhl důvěrného vztahu s melodií. Jeho cena coby doprovodného hudebníka brzy stoupla, a tak si zahrál například s Bobby McFerrinem, vystupoval s Londýnskou a Izraelskou filharmonií či orchestrem Boston Pops.

[pro-player width=’530′ height=’300′ type=’video‘]http://www.youtube.com/watch?v=DzJNsn7TXP8[/pro-player]

Avishai Cohen vydal pod značkou svého učitele čtyři alba, čímž získal mezinárodní renomé, a následně se po hlavě vrhnul do sólové kariéry. Během roku 2003 položil Cohen základy svému vlastnímu labelu Razdaz Recordz a pustil se do průzkumu nových směrů, které ho zajímaly. Sedm let si cílevědomě prošlapával vlastní cestu, nikdy neodmítal pozvání k vystupování. Krůček po krůčku, koncert po koncertu, úspěšně budoval pevnou síť a důvěrné spojení mezi vlastní hudbou a fanoušky.