Limbo: Kalimbo
Patrick Marek

Limbo: Kalimbo

Prostě skvělé CD! Už od první skladby. Můžu říct, že jsem byl u „zrodu“ kapely Limbo posluchačsky od počátku. A s Vojtou Hueberem jsme v jazzklubu Akord při křtu jejich první malonákladové desky debatovali o tom, jak je tahle kapela mimořádná, jak připomíná The Art Ensemble of Chicago Lestera Bowieho a jak ten kontrabas ukrajinského muzikanta Tarase plave. Už neplave. Už zní přesně, dokonce Taras rozjíždí i excelentní sóla vlastní technikou.

limbo_resizeBudu se asi opakovat, ale Limbo hraje svěží, uvolněný, hravý a veselý jazz, dá-li se tomu tak říkat. Pavel Hrubý by jistě řekl, prostě hrajeme, co nás baví a je mi jedno, jestli tomu říkáte jazz nebo třeba dub.

Tahle kapela se báječně doplňuje a je to znát jak na živo, tak i „na mrtvo“ právě na nové desce. Navíc jsou skladby skladatelsky tak obdařené, že se vám melodie a témata dostanou pod kůži a jen tak je zpod ní nevyženete. Nejde jen o to, jak se skvěle proplétají trubka Franty Kučery a tenor, soprán a bassclarinet Pavla Hrubého, ale jak je doplňuje kontrabas a bicí. Je poznat, že bubeník Miloš Dvořáček je hravý člověk, který má perfektní individuální styl hraní.

Deska Kalimbo vyšla u labelu Amplion a je označovaná za výjimečný vydavatelský záměr. Hudba byla zvukově masterována ve studiu Aleše Charváta, Svengali, kde vznikaly i další desky muzikantům z Vertigo Quintetu, Ridině Ahmedové nebo Zuzce Dumkové.