Saxofonista František Kop se narodil v Praze v roce 1959. S hudbou začal na ZUŠ v roce 1972 studiem hry na klarinet. Na Konzervatoři Jaroslava Ježka byl žákem Karla Velebného (1979), studoval tu hru na saxofon a jazzovou improvizaci. Od roku 1980 spolupracuje s předními jazzovými skupinami a big bandy, rok na to stráví základní vojenskou službu v Armádním uměleckém souboru VN, kde spolu se Zdeňkem Zdeňkem, Jaromírem Honzákem a Martinem Šulcem zakládají Zelený kvartet, z kterého v roce 1983 vzniká soubor Naima. V té době se stává členem kvarteta Emila Viklického.

kop
Foto: Tomáš Kulda

Následuje půlroční angažmá na zaoceánské lodi v orchestru Leona Slezáka. V létech 1985-88 je skupina Naima, jejímž je zakládajícím členem, třikrát za sebou vyhodnocena jako nejlepší jazzové seskupení roku (1987-89), nahrává se skupinou Emila Viklického a koncertuje s trumpetistou Joe Newmanem a trombonistou Lou Blackbournem, často pracuje jako studiový hudebník. V letech 1993-95 vyučuje jazzovou improvizaci a interpretaci na Konzervatoři Jaroslava Ježka, začíná účinkovat v doprovodné skupině Hany Hegerové a ve skupině Binder – Konrád Blues Band.

V roce 1995 vystupuje se s svým souborem František Kop Quartet na festivalu Pražské jaro. Od roku 1996 začíná pracovat ve výboru České jazzové společnosti, která napomáhá rozvoji jazzové hudby v zemi (vzdělávání, informace, soutěže, atd.) a absolvuje turné po USA a Kanadě se souborem Agon, který se zabývá soudobou hudbou. V letech 1998-99 je zvolen prezidentem České jazzové společnosti (do roku 2000). Vedle hraní se svým kvartetem, pro který vytváří většinu repertoáru, účinkuje v mezinárodním EBU Big Bandu v Kanadě (1999), účastní se mnoha studiových projektů, např. Sexydancers, J.A.R, spolupracuje s F. Wesleyem při nahrávání CD Monkey Business. Stává se členem skupiny J.A.R. Se svým kvartetem účinkuje v Jordánsku a NSR.

V roce 2000 nahrává se svým kvartetem CD Twinkle. František Kop Quartet absolvuje turné po Jordánsku a koncertuje v Německu. V dalších letech doprovází zpěvačky Hanu Hegerovou a Lucii Bílou. S kvartetem vydává DVD František Kop Quartet Live se záznamem koncertu v jazzklubu U Staré paní. Poslední ryze jazzovou nahrávkou František Kop Quartetu je záznam koncertu na Pražském hradě z února 2007, CD vyšlo v edici Jazz Na Hradě. Nejdál si kvarteto zahrálo až v Číně sérii koncertů – tři v Pekingu, potom přeletěli do města Shenzen, které leží na jihu země v sousedství Hong-Kongu a potom se přesunuli do města Nigkbo, ležícího poblíž Šanghaje.

Ve výběru repertoáru je kladen důraz na vlastní tvorbu (Kop, Malásek), která směřuje k větší prokomponovanosti jednotlivých skladeb. Stylové rozpětí původních kompozic je poměrně široké, protože se inspiruje rozličnými hudebními vlivy (blues, funk, latin, free). Soubor se ale také nevyhýbá interpretaci jazzových standardů a skladeb velikánů moderního jazzu (Coltrane, Shorter, Monk a další).

Petr Malásek (1964) absolvoval v roce 1985 pražskou konzervatoř (obory klavír a skladba) a v roce 1990 Hudební fakultu Akademie múzických umění v Praze (obor kompozice). Tvoří skladby klasické hudby – Metamorfózy pro symfonický orchestr, Koncert pro flétnu a smyčce, Koncert pro klavír a big band, má na svém kontě téměř devadesát hudebních složek k filmům, televizním inscenacím i divadelním představením. Jako pianista, aranžér i jako producent se podílel na natočení několika desítek alb. Od roku 1990 spolupracuje s šansoniérkou Hanou Hegerovou, se kterou již účinkoval na divadelních scénách téměř celé Evropy a v letech 1994 a 1996 absolvovali dvě úspěšná turné po USA a Kanadě. V současnosti doprovází Petr Malásek a celá kapela Lucii Bílou.

WEB: https://www.kopfrantisek.com/