Emil Viklický Trio With Steve Houben; WHAT´S NEW

Album What´s New je živá nahrávka švýcarské rozhlasové stanice DRS 2 z koncertu Viklického tria s hostujícím belgickým saxofonistou Stevem Houbenem. Firmě Cube Metier se podařilo získat svolení nejen uvedené rozhlasové stanice, ale i souhlas manažera saxofonisty Steva Houbena pro vydání tohoto CD. Že je to live nahrávka je patrné už od samého začátku, protože na CD je věrně zachycena atmosféra onoho neopakovetelného okamžiku vzniku díla a při poslechu je to znát. Kvality našich muzikantů, Viklického, Uhlíře i Troppa není nutno našim jazzovým příznivcům představovat. I když vlastně i Laco Tropp je dnes už také cizincem, žijícím v Praze.

houben_steve_viklickyTrio.jpgSaxofonista Steve Houben, který převážně žije a pracuje v Belgii, byl triu více než milým hostem. Jeho hra je nápaditá. Technická zdatnost hráče nikdy nevítězí nad jeho invencí a proto poslech jeho hry je tak příjemný. Nadarmo nebyl několikrát zvolen belgickými kritiky jako nejlepší belgický i evropský sólista roku.

U Emila Viklického zase nutno podotknout, že jeho neobvyklý přestup mezi operní skladatele, vzbudil nemalou pozornost a dá se říci, že sklidil úspěch i na tomto poli. Hra Františka Uhlíře je vždy excelentní, ať hraje s kýmkoliv a cokoliv, navíc zvuk jeho kontrabasu je, podle mého mínění, nejlepší z toho, co lze na naší jazzové scéně slyšet.

Autorské skladby jsou na CD pouze jenom dvě, ale to nijak nemá vliv na kvalitu hraní tria či sólisty. Myslím, že i toto CD má šanci se zařadit mezi skvělá CD, která u nás firma Cube Metier přináší na trh. Producent Pavel Vlček může být velmi spokojený, protože uvedené CD, podle mého názoru, aspiruje na ocenění stejně, jako předcházející CD této firmy.