David Dorůžka: Hidden Paths

David Dorůžka: Hidden Paths

Nejnovější CD firmy Cube Metier Pavla Vlčka přináší na náš trh tentokrát muziku, kterou u nás, od našich muzikantů, slýcháme zřídka. Je to dáno tím, že všichni tři jmenovaní jazzmani jsou bývalými studenty slavné Berklee College Of Music v Bostonu. Tím nechci říci, že absolutorium jakékoliv školy dává hudebníkům patent na rozum. Na těchto třech mladících je proklatě poznat, že svoje studia velice dobře zúročili. Produkují totiž současnou, moderní jazzovou muziku, samozřejmě na vysoké technické úrovni.

doruzkaAlbum nahráli v červnu minulého roku a objevuje se na něm sedm skladeb Dorůžkových, dva moderně pojaté jazzové standarty (Evidence –T.Monk, Satellite – J.Coltrane), a píseň z filmu Tanec v temnotách Larse Von Triera, zpěvačky Björk (107 Steps).

David Dorůžka si tentokrát jako spoluhráče vybral spolužáky z bostonské školy.

Masimo Biolcati se narodil ve Stockholmu (1972) a po absolvování Královské hudební akademie ve Stockholmu, pokračoval ve studiích v Bostonu. Mezi jeho učitele patřili např.David Holland, Wayne Shorter, Herbie Hancock, John Scofield, Christian McBride, a mnoho dalších. Nahrával také s celou řadou světoznámých muzikantů a v současnosti žije v New Yorku a je členem kapely Ternce Blancharda.

Kendrick Scott se narodil Houstonu (1980). I on měl na Berklee celou řadu skvělých světoznámých jazzmanů a účinkoval s hudebníky jako jsou Joe Lovano, Mark Turner, Stefon Haris, Kenny Garettem, Pat Methenym a Crusaders. Hrál i na debutovém albu skupiny Kalifaktors.

David Dorůžka (1980) je z Prahy a již jako čtrnáctiletý udivoval svojí hrou na kytaru. V Bostonu studoval skladbu a improvizaci. 0bjevoval se na významných jazzových festivalech v USA, Kanadě i v Evropě, kde spolupracoval s celou plejádou renomovaných jazzmanů.

Jejich muzika je nadčasová, moderní a její poslech vyžaduje soustředění, ale zároveň přináší obrovskou pohodu. Protože u nás lze takovou muziku slyšet málokdy, doporučuji toto vynikající CD nejen přátelům moderního jazzu,ale všem milovníků dobré muziky.