US3: Questions

US3: Questions

Po dvou letech se nu-jazzová partička vrací na scénu s novým albem. Pro posluchače, kteří byli zvyklí na kombinaci jazzové hudby s taneční scénou ve velkém stylu, bude toto album velkým zklamáním.

us3Vydavatelství: Panther / Kudos, 2004

Skladby: 1. A new beginning, 2. Watcha gonna do?, 3. Get it together, 4. What does that mean?, 5. Believe in yourself, 6. Cantaloop 2004 (Soul Mix), 7. Can U feel it?, 8. When she’s dancing, 9. Why not?, 10. The truth, 11. Goodbye, 12. Give thanks, 13. The healer, 14. Cantaloop 2004 (Bossa Mix)

Už od začátku, po krátkém intru, se skupina položí na jednu vlnu, na které se drží téměř polovinu alba. Stěžejní strukturou poloviny alba jsou hip-hopové rytmické pasáže doplněné sice příjemnými, ale na můj vkus stereotypními nápěvy, které nedají písním tak velký rozměr. Důležitá je zde absence hlubších aranžmá, která by desce dala výraznější pointu, jako tomu bývalo na předešlých deskách. Posluchač začne na chvíli doufat při remixu hitovky Cantaloop, ale, bohužel pro něj, změna nepřichází. Prvním výraznějším posunem k lepšímu je píseň „Why Not“, o které by se dalo říci, že to jsou ti praví US3. Dostávají zde konečně prostor dechové nástroje a za pozornost stojí především velice zajímavé sólo na příčnou flétnu. Bohužel se ale deska posléze vrací do vytyčených kolejí z první poloviny. Poslední moment, kdy srdíčko fanouška zaplesá, je píseň „The Healer“, ve které se dostane konečně i na svižnější pecku plnou zajímavých nápadů. To však nestačí na to, aby deska zapůsobila kladným dojmem.

US3 se na této desce odklonili od tradičního pojetí, pro ně typického, k novým hudební břehům, které už nejsou tak blízké uchu jazzového posluchače. Deska se může zařadit po bok moderních černošských raparských partiček, kde určitě neudělá špatný dojem.