Wolfgang Haffner: Shapes

Wolfgang Haffner: Shapes

Chtěl bych představit novinku labelu ACT Music z jehož produkce vycházejí alba muzikantům jako Richie Beirach, e.s.t., Viktoria Tolstoy, Gerardo Núñez a dalším, hlavně pak německým, umělcům. Wolfgang Haffner je německý bubeník a pianista pohybující se posledních pár let ve vodách NU jazzu.

haffner-wolfgang-shapes-fVýčet jmen se kterými Haffner spolupracoval je obrovský a jsou to všechno jména velice známa a uznávaná. Z oblasti NU jazzu solupracoval např. s Esbjornem Svenssonem, Garbarekem, DePhazz.

Funkcionalistické stavby na přebalu alba snad vystihují i něco ze stylu hudby, kterou jsem na desce objevil. Objevil jsem, že hudba na vás možná bude působit stroze, jednoduššeji, budete jí „rozumět“, nicméně budete snad uchváceni ze skladeb jako celku. Základ je zde přitom umění Haffnerovo, na jehož hře deska stojí a který zde má hlavní slovo. Dokonale zvládá taneční beaty, které doplňuje o různé naprogramované zvuky vycházející jakoby z tmy a do tmy se zase nořící. Do toho všeho umí promluvit host alba, Lars Danielsson s basou ale i s kontrabasem. Elektrická kytara Franka Kuruce, keyboards a dechy (trumpeta, trombon) mají jedno společné: přesně zapadají do plánu, který Haffner naznačil: vytvořit album s velkým prostorem. Prosor přitom není prázdno. „Dobrou polovinu skladeb jsme natočili na poprvé,“ říká Haffner, „na dvou z nich jsme si prostě zajamovali.“ Moc příjemně zní dechy v podání hostujícího Nilse Landgrena, který je zároveň i producentem desky a německého trumpetisty Sebastiana Studnitzkyho, který chvílemi může připomínat Nilse Molvaera.

Desku doporučuji, kdybych měl hodnotit, tak by dostala maximum bodů, protože nejde jen o kvalitní nu jazz, ale jde o živou hudbu, které porozumíte, ale stejně budete kroutit hlavou nad ambientními kompozicemi, nad sladěností muzikantů a samozřejmě nad jejich technikou.

Line Up:
Wolfgang Haffner – drums, keyboards, programming
Nils Landgren – trombone
Sebastian Studnitzky – trumpet, piano, keyboards
Frank Kuruc – acoustic & electric guitar
Lars Danielsson – acoustic & electric bass, cello