JANA KOUBKOVÁ & EU BAND feat. PETER LIPA

JANA KOUBKOVÁ & EU BAND feat. PETER LIPA

Je potěšitelné, že se firma Multisonic pustila do vydávání zvukových nosičů se záznamy zajímavých jazzových koncertů. Po dvou discích s tzv. Jazzem na Hradě – „Jazz Sanatorium Luďka Hulana“ (vzpomínka na tuto legendu českého jazzu) a záznam tria Emila Viklického s Frankem Ambrosettim,je to disk Jany Koubkové s EU Bandem a hostem Peterem Lipou. Jde o výběr ze tří večerů v Jazz klubu U staré paní a můžeme konstatovat, že po dlouhé době začínají opět vznikat česko-slovenské desky.

Multisonic 31 0639-2 531. 2005

Jana Koubková -voc.,Peter Lipa -voc.,Zdeněk Fišer -g.,Ondřej Kabrna -p.,org.,Vítek Švec -b.,Pavel Razím -dr.

1.I Can´t Give You Anything But Love Baby 4:49, 2.The Man I Love 5:24,3.Take The „A“ Train 6:54 ,4.Hejno racků 6:08 ,5.A Child Is Born 7:00 ,6.Summertime 7:16 ,
7.Return of Swallows To Enshu Country 7:00 ,8.Jan s jednou postelí 7:00 ,9.Agua De Beber 12:56 ,10.Zasela jsem bazaličku 9:37.

T.T.:74:16

Koubkova.jpg

Jména hlavních protagonistů jsou všem jazzovým fanouškům dostatečně známa a každý potencionální kupec disku již dopředu zhruba ví, co může očekávat.
Páteří repertoáru jsou známé standardy, které mají oba jazzoví matadoři dávno a hluboce zažity. Pozoruhodná jsou však některá aranžmá kompozic, zvláště to Lipovo u „Take The „A“ Train “ mi přijde velmi zajímavé a atraktivní.

Zpět střídavě český a anglický je prokládán scatem, jak jsme tomu ostatně u obou těchto zpěváků zvyklí.
Doprovodný EU Band je tvořen velmi zdatnými hudebníky, kteří spolehlivě doprovází hlavní hvězdy, což je možná trochu málo na hráče takových kvalit. Sólo Zdeňka Fišera v „Summertime“ či „Jen s jednou postelí“ dává tušit, že trochu větší razance a agresivity v projevu by posluchačsky mohlo být velmi zajímavé. Jako ukáznění doprovázeči jsou však bez chyby.

Vznikla tedy velmi příjemná nahrávka, která má řadu silných míst (Take The „A“ Train, A Child Is Born, Summertime či Return of Swallows To Enshu). Nepřináší sice nic objevného, to asi nebylo ani smyslem, ale je to více než sedmdesát minut solidní muziky.