Matěj Benko pochází z hudební rodiny. Oba rodiče působí jako sólisté zpěvohry v Divadle Jonáše Záborského v Prešově. Jeho otec je také aktivním sochařem a malířem. Hudbě se začal věnovat zhruba od pěti let a následně nastoupil na lidovou uměleckou školu v Prešově. Už tehdy získal vztah k synkopám, když hrával Scotta Joplina či další skladby ragtime. Namísto konzervatoře, ale zvolil studium na gymnáziu a téměř po celou dobu středoškolského studia se hudbě nevěnoval. V 17 letech se seznámil s jedním z mála jazzových prešovských pianistů Peterem Adamkovičem, který ho přivedl zpět k jazzu a začal ho vyučovat i hudební teorii. Po dokončení gymnázia ještě rok studoval u Adamkoviče, který v Prešově na lidové škole zřídil jazzové oddělení. Po této rok trvající pauze nastoupil roční vojenskou službu a po měsíci přešel do big bandu AUS do Bratislavy. Zde se seznámil s mnoha slovenskými hudebník se kterými hrával mnoho jazzu. Namísto klavíru, ale hrál na elektrický syntetyzátor a piánu se přestal věnovat. To byl také důvod, proč roku 2000 odešel studovat na Ježkovu konzervatoř do Prahy ne v oboru piana, ale skladby. 03_MBenkoTrio.jpgJeho profesory na konzervatoři byli Karel Růžička a Milan Svoboda. V průběhu studia byl také osloven vedením školy, aby si vzal na starost kurzy jazzové interpretace, kterých se i ujal. Ježkovu konzervatoř ukončil prací na téma Vývoj improvizace, ve které se mj. zabýval porovnáním improvizace a kompozice, tedy dvěma tématy, která v této době i praktikoval.

Od roku 2000 hrál v Praze v různých kapelách, ale důležitou nabídku dostal až roku 2002 od kontrabasisty Víta Švece, který sháněl náhradu za mexického pianistu Marka Aanderudea. Během hraní repertoáru původního Švecova Tria se jim spolupráce zalíbila a společně začali přemýšlet o nahrávacím projektu. Ještě v roce 2002 odešel z kapely bubeník Pavel Razím, kterého nahradil bubeník a pianista Jan Linhart. V tomto Triu nahráli v roce 2004 autorskou desku Keporkak, pro kterou Benko napsal většinu skladeb. V současnosti Trio chystá druhý autorský projekt se smyčcovým kvartetem Apollón.

Benko dále působí v kapele No Borders, která se orientuje na interpretaci latinsko-americké hudby, na jazzové standardy a originální kompozice. Kapela se dala dohromady roku 2002 původně jako kvartet s Janem Greifonerem na kontrabas s Branko Křížkem na bicí a s trumpetistou Janem Přibylem, který po roce ze zdravotních důvodů z kapely odešel. Kapela tak zůstala jako trio. Na pražské scéně kapela působí od roku 2001 a v současnosti chystá nahrávání svého debutového CD.

S muzikanty z kapely No Borders se Benko setkává i ve skupině Latintrio, se kterou dělá instrumentální oporu vokalistce Evě Emingerové. V roce 2004 s Emingerovou nahrál, spolu se zmíněným obsazením doplněným o kytaristu Petera Bindera, CD Sophisticated Lady. Také občasně na bázi záskoku hrává se skupinou Pragasón, která se zaměřuje na stylové hraní kubánské hudby a salsy.

Diskografie
Spolupráce na albech:
Sophisticated Lady. Eva Emignerová – Latintrio (Indies Records 2004).
Keporkak. Vít Švec Trio (Arta Records 2004).
Literatura
Internetové zdroje:
http://www.vitsvectrio.com