Bukake

Bukake

Bukake je trio, které na Slovensku doprovází pop zpěváky a věnuje se i studiové práci. Pro nás, fanoušky jazzu, je však zajímavější, že tvoří doprovodnou skupinu zpěváka Petera Lipy. O tom jsme se mohli přesvědči nedávno, na jednom z vedlejích koncertů festivalu Jazz Goes To Town 2005 v Hradci Králové. Není divu, že se trio chtělo odpoutat od věčné doprovazečské úlohy a vydali vlastní album Bukake.

Obsazení

Marcel Buntaj-dr,perc,voc (4), mouth dr (1), Juraj Tatár-keyb, voc (1), Martin Gašpar-fret or less g

Skladby

Intro; Fy. BUKAKE; SMNVD; Holopupkár; HakaGraff; French Psychologic Movie; Dr. DH; Áno, to všetko robím hubou…; I´ll Be Waiting; Tak! A to máš za tie jazzové dni!; Helga Dülge Report; Aeroc Therapy; Cold Smoke

Nahráno

r. 2004, Vydavatelství: HF, TT: 63,53; 1 CD, Vydáno: r. 2004

Není pochyb o tom, že členové tria jsou zdatní instrumentalisté, ale s jejich hudbou na tomto albu mám určité problémy. Po několika písničkách (které jsou samy o sobě docela přijemné, místy i nápadité) se začínám nudit, ztrácím pozornost i zájem o další poslech. Hudba plyne až příliš snadno a není třeba ji nějak pozorně sledovat, natož se nad ní zamýšlet. Nic nového nepřináší a některé melodie (případně sound, harmonické postupy) jako bych už někde slyšel. Tak trochu anonymní hudba, jakou hrají stovky skupin po celém světě. Pokud by bylo třeba použít nějaké škatulky, nazval bych tu hudbu elektrickým pop-jazzem. Záleží na tom, jaké ambice měli sami tvůrci a co si od hudby slibuje posluchač: jako nenáročná zábava, hudební kulisa – dobré; jako jazz – nic moc (ten by měl mít přeci jen vyšší aspirace). Nedovedu si představit, že bych pozorně vyslechl celý disk najednou nebo tuto hudbu poslouchal na živém koncertu třeba hodinu a půl.

Na barevném (ale nikoli barvotiskovém) obalu, který tvoří buket, se nedozvíme bližší údaje o muzikantech, jen ty základní, hudební a technické.

Rozhovor s Bukake na muzikus.cz >>>