Kniha: John Fordham: Jazz

Kniha: John Fordham: Jazz

Kniha uznávaného jazzového kritika, publicisty a rozhlasového komentátora je univerzální poutavou příručkou nejen pro zkušené jazzové nadšence, ale i pro začátečníky, kteří chtějí získat základní ucelený přehled o těchto oblastech hudební mapy.

forham-jazzVýpravná publikace plná zajímavých dobových a ilustračních fotografií je rozdělena do pěti částí, ve kterých se autor pokouší definovat základy hudby zvané jazz.

První část obsahuje informace o historii stylu od jeho kořenů až do devadesátých let, doplněné přehlednými časovými tabulkami, kterým nechybí důležité sociální, politické a geografické souvislosti. Následuje přehled nejpoužívanějších jazzových hudebních nástrojů, včetně typických způsobů jejich použití, doplněný názornými ilustračními fotografiemi takových mistrů jako např. perkusisty Nano Vasconcelose nebo saxofonisty John Surmana. V třetí části autor čtenáře seznamuje s hudebními životopisy jazzových osobností, které zásadním způsobem ovlivnily vývoj této hudby, od Scotta Joplina až po Keithe Jarretta. O základních formálních harmonických, melodických a rytmických prvcích jazzové improvizace poučí čtenáře čtvrtá část. Poslední oddíl knihy přináší přehled 250 vrcholných jazzových nahrávek rozdělených podle jednotlivých stylových období.

John Fordham si nekladl za cíl vytvořit všeobsažnou vědeckou studii jazzového řečiště včetně vyčerpávající informace o všech jeho ramenech a zátočinách. Tím spíše se mu povedlo zplodit informačně zajímavého a čtivého hudebního průvodce, který je schopen přenést především na jazzového začátečníka nadšení jeho autora.

Rok vydání 2001, nakladatelství Slovart