Radium.nfo: Released Tracks

Radium.nfo: Released Tracks

Brněnská kapela Radum.nfo hraje přesně ten druh hudby, kterým u nás před třemi lety vyplnil prázdnou mezeru mezi žánry drum & base a jazzem. Autoři v povedeném červeném digipacku přiznávají, že se jedná o tzv. drumandjazzandbass. Jestli si rádi pustíte nářezy typu Jaga Jazzist, Erika Truffaze, Nilse Pettera Molværa, polských Chromosomos či to, co bývá někdy nazýváno „future“ jazzem, tak Radium.nfo je to pravé ořechové. Jde tedy o kapelu, která dokáže zaujmout fanoušky více scén: zde to je hlavně scéna taneční a scéna jazzová.

radium_nfo.jpgVydavatel: Indies Records, 2002. 1 CD. Celkový čas: 48:43. MP3 ukázky: http://www.indiesrec.cz/Album.asp?ID=171

Obsazení: Onehalph (1/2) – drums&samples, Vien (A) – guitar, voc, Schneider (D) – kontrabas, voc, image, Danny (Bull) – trumpet, Petri Herzanen (Fin) – sex, Roman (Rom) – percs, Norberto (Spa) – percs, Petr Ryb is Toman (Pol) voc, image & další

Skladby: Evening Song, Closure, Remember, Guenter, Létání, Jungle Bells, Total Help „A“, Outro, Remember (1/2 remuxx), Evening Song (Animal Farm recomposition.

Nejdůležitější pro sound kapely je použití samplů Onehalpha. Ty tvoří drum & baseový základ pro všechny skladby. Hned od úvodního kusu Evening Song se po klidném intru dechů vynoří breakbeatový rytmus přímo spjatý s inspirací funku a staršího soulu. Pokud si má na něco přijít jazzový fanoušek, pak to bude jistě dechová sekce kapely. Petri Herzanen na alt saxofon a Danny na trumpetu tvoří, inspirování funkem či soulem, spíše pozadí, ale představí se i v intrech několika skladeb a v několika sólech, která stojí za to. U saxofonu je to skladba Guenter, kde se alt vynoří po 2 minutách svěžího breakbeatu a rozjede sólo stále za plynutí stejného rytmu a baladická skladba Létání, kde se objeví i trumpeta s dusítkem a v níž mě napadají příměry k smooth či acid jazzu. Basová linka Schneidera vynikne hlavně na skladbě Jungle Bells. Po uzavření desky krátkým dechovým Outrem následují ještě dva bonusové remixy Evening songu a Remember.

Vůbec samplový background a další materiál je na desce i dál využit: je zde totiž přehledně rozčleněn do mp3 a připraven pro případ dalšího použití. Deska má již tři roky od vydání, a proto již nějaký ten mix proběhl. Hudebníci spolu s vydavatelem Indies rec. Vyhlásili soutěž o nejlepší remix a několik prvních umístěných skladeb si můžete poslechnout v plném znění.