Chet Baker: Love Songs

Chet Baker: Love Songs

Hudba Cheta Bakera, kterému se přeneseně říkávalo James Dean jazzu, by se mohla rozdělit na několik period. Vyrůstal a začínal hrát po boku be-bopových kapel, po lyrické renesanci hrál a zpíval jazzové standardy a ve svém comebacku začátkem 70. let získal zas nový odstín své trumpety. Deska z produkce Legacy Love Songs je kompilací, která zahrnuje poslední dvě zmíněné etapy Bakerova hraní.

chet-bakerNahráno roku 2004, vydavatelství: LEGACY, 1CD,

Skladby: 01.I Married An Angel, 02.Love, 03.What’ll I Do, 04.Love Walked In, 05.What A Diff’rence A Day Made, 06.My Funny Valentine (Live Version), 07.She Was Too Good To Me, 08.It’s You Or No One, 09.With A Song In My Heart, 10.I Love You, 11.There Will Never Be Another You (Live Version) (with Gerry Mulligan), 12.My Future Just Passed

Kompilační alba jsou sestavována podle různých kritérií. Zde přívlastek „love“ už značí kritérium této desky plné jazzových standardů. Objevuje se zde výběr ze tří alb: Chet Baker and Strings (1953), Carnegie Hall Concert (1974) a She Was Too Good To Me (1974). Osobně vysoko necením Bakerovy nahrávky se smyčci, i když mají jisté kouzlo a není moc hudebníků Bakerovy generace, kteří by se podobnému zážitku ubránili. Nebylo by to pak Bakerovo album, kdyby se na desce neobjevila skladba My Funny Valentine mj. s Ronem Carterem na basu, Gerrym Mulliganem na barytonsax a Johnem Scofieldem na kytaru. Tato skladba, společně s další peckou There will never be another you, která je taktéž živý záznam z Carnegie Hall, desce vévodí.

Jestli neznáte Cheta Bakera a jeho fenomenální hudbu, může být tato deska skvělým intrem do jeho muziky. Zcela jistě by se dalo doporučit všem zamilovaným i začátečníkům v jazzu. Stejně by to mohl být příjemný dárek pro Vaši drahou polovičku. Na desce je zaznamenána podstata toho, proč je Chet ceněn. Kompilace pevně ujíždí po baladických mainstreamových kolejích, nicméně skladby desky She Was Too Good To Me jsou v tomto ohledu tím nejlepším. Pokud jde o hodnocení, je to věru těžké počítání. Ale udělejme průměr: desce se smyčci bych dal 3*, She Was Too Good To Me by dostala 4,5* a záznam z Carnegie Hall 4*. V průměru pak vyjde 3,8 – 4 hvězdičky.