VIKTORIA TOLSTOY: My Swedish Heart

VIKTORIA TOLSTOY: My Swedish Heart

Další titul z oblasti švédského folkloru přináší velmi zajímavá firma ACT Music a zpěvačka Viktoria Tolstoy. Pro milovníky tohoto druhu hudby opět více než zajímavá nahrávka. Už také proto, že producentem, zároveň zpěvákem a trombonistou CD je vynikající Nils Landgren. Není v tom ovšem sám, protože na pomoc si přibral takové vynikající muzikanty jako je např. kontrabasista Lars Danielson, kytarista Ulf Wakenius nebo bubeník Wolfgang Haffner s řadou dalších aranžérů, skladatelů a muzikantů.

victoria-tolstoyViktoria Tolstoy – vocals; Jacob Karlzon – grand piano; Lars Danielson – accoustic bass, cello; Peter Danemo – drums, percussion; Ulf Wakenius – accoustic guitar; Nils Landgren – vocals, trombone. Special guests: Ale Möller – mandola, flute; Christian Spering – accoustic bass; Wolfgang Haffner – drums; Bohuslän Big Band.

ACT 9705 – 2; Recorded , mixed and mastered by Nils Landgren, Goethenburg, Sweden, December 6th to 12th 2004.
Total Time: 46:40

01 Grandmas Song; 02 Mind If I; 03 From Above; 04 Dialogue; 05 You Gave Me The Flow; 06 Den Första Gång; 07 Dannys Dreaming; 08 The Morning Of You; 09 Mayday; 10 I Hope It´s Spring For You; 11 Jag Yet En Dejlig Rosa.

Ostatně, jak už jsem zmínil, firma ACT Music věnovala švédskému jazzu již šest CD a toto je tedy sedmé. Pro ty, kdož se zajímají o produkci firmy tedy vědí o špičkové úrovni všech jejich CD a ani Swedish Heart není výjimkou. Uslyšíme na něm jednak tradicionály v krásných nosných aranžmá, i skladby renomovaných autorů, jakými jsou Esbjörn Svensson, Ulf Wakenius i Lars Danielson. Sám Landgren se drží v pozadí jako trombonista i jako zpěvák a nechává hlavní parketu samotné Viktorii Tolstoy. Zpěvačka jednotlivé tituly podává s velkým porozuměním a s důrazem na výraz a přenesení atmosféry skladby na posluchače. Myslím, že se jí to velice dobře daří a tak o dobrou pohodu při poslechu je dobře postaráno. Viktoria dobře ví, o čem zpívá a lze to slyšet. Aranžmá skladeb jsou různorodá, podle toho, co daná skladba potřebuje, od malých paret až po velkokapelová. Individuální sóla jednotlivých muzikantů jsou vždy jen na dokreslení atmosféry a připravují pouze živnou půdu pro zpěvačku. Je to už její druhé CD u firmy ACT Music.

Těžko popisovat něco, co se má hlavně poslouchat a proto všem příznivcům uvedené CD vřele doporučuji.

Zájemci o produkty společnosti se mohou informovat na www.actmusic.com.