Jurkovič – Uhlíř – Helešic: Live 2002

Slyšet, ale hlavně vidět, hrát takového kytaristu, jakým je chorvatský kytarista Darko Jurkovič u nás, ani ve světě, není mnoho. Používá totiž stejné kytarové techniky jako jeho slavnější kolega Stanley Jordan, totiž techniku „two hands“, což znamená hraní na hmatníku nástroje oběma rukama současně. Připomíná to hru na klavír. Touto technikou ve světě hraje málo muzikantů, údajně i v oblasti rockové muziky tak někdo hraje.jurkovic_uhlir_halesic_live2002.jpgObsazení: Darko Jurkovič – guitar; František Uhlíř – double bass; Jaromír Helešic –drums

Vydal: JUH MUSIC 2003; Recorded 22.4.2002 Jazz Club Železná Praha;
Total Time 59:25

Skladby: 1.Banana Split; 2.Corcovado; 3.My Secret Love; From Heart To Hearts; 5. Zase nejsi doma; 6.Old Folks; 7.Wawe; 8.Fly Time

To ovšem zdaleka není to hlavní, proč poslouchat CD tria Jurkovič-Uhlíř-Helešic LIVE 2002. Na uvedeném albu, které si muzikanti vydali vlastním nákladem, najdeme skladby Jurkovičovy, Uhlířovy, ale i písničky převzaté.
Spojení těchto tří skvělých muzikantů bylo více než šťastné a hlavně přínosné pro ně samotné, tak i pro nás, posluchače. Album nebylo jen nějakým jam seession nahraným živě v Železné, ale bylo prověřeno dlouhou koncertní šňůrou, kterou trio absolvovalo u nás i v zahraničí a bylo vždy doprovázeno zaslouženými ohlasy z řad publika i odborníků. Na jejich hře byl znát obrovský vývoj a pokrok v celkové souhře tria, což mohou doložit posluchači v naší republice, např. v Pardubicích, Slaném a i jinde.

Darko Jurkovič je nesmírně invenční kytarista a jeho neobvyklá technika mu umožňuje daleko lepší využití kytary jako nástroje. Zapojení obou rukou do hry přináší s sebou další možnosti technického rozšíření kytarové hry. A pokud se k tomu přidá i výtečná invence, jako tomu v případě Jurkoviče skutečně je, o dobrý výsledek je postaráno.
Tím nikterak nechci snižovat výkony dalších členů tria, jak Františka Uhlíře, tak i bubeníka Jaromíra Helešice. To, že František Uhlíř patří k české kontrabasové špičce je zbytečné psát. Navíc jeho kontrabas je vždy naprosto technicky skvělý, s krásným dlouhým tónem a dobrou reprodukcí, sluchu posluchačů ladící. Jeho hra má obrovský tah a jeho vedení basové linky je moderní i používáním stylu hry smyčcem či hraní dvojhmatů nebo dokonce akordů na nástroj.

Potřebný drive triu dodává bubeník Jaromír Helešic. Ten sice nemá na CD tolik možností jako Jurkovič a Uhlíř, ale i jeho hra je pružná a zcela ji podřizuje potřebám daných skladeb k celkovému vyznění tak, aby výsledkem byl naprosto kompaktní celek.

Poslouchat CD Live 2002 je opravdu radost i proto, že skladby muzikantů si v ničem nezadají s doplňujícími evergreeny. Navíc pro toho, kdo měl možnost se i vizuálně dívat na kytaristu, používajícího tento ne příliš užívaný způsob hry, je zážitek dvojnásobný.